EO-directeur Arjen Lock vindt dat de vrouw die in het programma Hufterproef werd neergezet als een racist, excuses verdient. Hij stelt dat producent Skyhigh TV een grote fout heeft gemaakt.

Dat vertelt Lock woensdag in het Radio 1-programma De Ochtend.

Directeur Bert van Leeuwen van Skyhigh TV heeft woensdagmiddag op de site van Skyhightv zijn excuses aangeboden. "Er is duidelijk iets niet goed gegaan. Royale excuses zijn op zijn plaats, we kijken nu op welke manier we dat gaan doen", aldus van Leeuwen.

In de betreffende aflevering werd een vrouw met een hoofddoekje racisictisch bejegend door een winkelier. De bedoeling van het programma was het peilen van de reactie van omstanders. Later kregen de winkelende mensen te horen dat de beledigde vrouw een actrice was.

Racist

Sylvia Vogel werd naar eigen zeggen afgeschilderd als een racist, omdat een opmerking die ze maakte verkeerd werd geknipt. In de aflevering is te zien dat ze zegt: "Ja tuurlijk. Logisch. Je hebt gelijk", nadat de winkelier tegen de moslima tekeer was gegaan. Het fragment, dat anderhalve seconde duurt, lijkt te gaan over het afsnauwen van de moslima. 

"Ik was het met hem eens, omdat hij zegt strengere maatregelen te willen nemen tegen diefstal. Mijn opmerking ging niet over de moslima."

Hartig woordje

Lock gaat een "hartig woordje" spreken met de producent, en eist excuses van ze. Wel wordt het programma Hufterproef voorlopig nog gewoon uitgezonden.

Van Leeuwen laat weten dat hij nog denkt aan een rectificatie en excuses voorafgaand aan een nieuwe aflevering van het programma. "Maar daarover zijn we nu nog in gesprek."

In ieder geval wordt de gewraakte uitzending opnieuw gemonteerd. "Zodat het hetzelfde publiek waarvoor ze te kakken is gezet, kan zien hoe het écht gegaan is", aldus de zoon van Gogel. Woensdagmiddag wordt daarover de knoop doorgehakt.