Een aantal BN'ers, waaronder Hans Teeuwen, Kitty Courbois en Johan Derksen, luiden de noodklok voor Radio 6. In een open brief in de Volkskrant vragen zij de Publieke Omroep en staatssecretaris Sander Dekker de zender te sparen.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil Radio 6 Soul & Jazz per 1 januari opheffen.

"Daarmee verdwijnen de laatste muzieksoorten die niet voor een miljoenenpubliek zijn van de publieke radiozenders", schrijven de ondertekenaars.

"Als je een dagje Nederlandse publieke radio hebt geluisterd, heb je voornamelijk muziek gehoord die is uitgegegeven via de grote platenlabels, ooit of nu genoteerd is in de hitlijsten en van artiesten die op de grote podia staan. De muziek waar een heel groot deel van Nederland van houdt, en daarom is het ook terecht dat deze groep zo goed wordt bediend door de NPO."

Maar voor de groep Nederlanders die niet van de grote gemene deler houdt, is er na het verdwijnen van Radio 6 niets meer. "De mensen die elke week het lokale bluespodium bezoeken, die grunge spelen, die countryreizen maken, die jazzplaten verzamelen, die dansen op ambient. En wat is er nog voor de groep mensen die graag nieuwe muziek wil ontdekken?"

Deze markt zal in Nederland verdwijnen als daar helemaal geen platform meer voor is. "Geen aandacht voor nieuwe platen betekent dat ze niet of minder verkocht worden", schrijven de ondertekenaars. "Als festivals en concerten niet worden aangekondigd, blijven de zalen leeg en komen jonge muzikanten niet meer in aanraking met die muziek."

Brits voorbeeld

De briefschrijvers stellen voor dat Nederland naar voorbeeld van de BBC één zender houdt voor deze niche-markt. "Dat lijkt ons binnen het grote publiekemedia-aanbod dat er nu is een bescheiden en haalbare wens. Bovendien past het binnen het beleid van Dekker, die een meer onderscheidende Publieke Omroep wil met meer aandacht voor cultuur." 

Andere ondertekenaars zijn Vincent Bijlo, Hans Dagelet, Cees Geel, Margriet van der Linden, Loes Luca, Katinka Polderman en Hans Ubbink.