Het VPRO-programma Onze Man in Teheran van journalist Thomas Erdbrink is de winnaar van de Zilveren Nipkowschijf van 2015.

Dat is woensdag bekendgemaakt in popzaal De Vorstin in Hilversum.

In het programma laat Volkskrant-correspondent Erdbrink zijn dagelijkse leven in de Iraanse hoofdstad zien. Zondag met Lubach krijgt een eervolle vermelding van de jury. De andere genomineerden waren het Sinterklaasjournaal en de tv-serie Hollands Hoop.

De Zilveren Nipkowschijf is de prijs van tv-critici voor het beste Nederlandse televisieprogramma. De prestigieuze Nederlandse televisieprijs wordt ieder jaar uitgereikt door redacteuren van dagbladen en tijdschriften. 

Een jaar geleden kreeg de Avro-serie Ramses de Nipkowschijf; een jaar eerder de documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum. Eerder ging de prijs naar O'Hanlons Helden en DWDD.

Video: Trailer van Onze Man in Teheran

Trailer van Onze Man in Teheran
Trailer van Onze Man in Teheran

Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma gaat eveneens naar de VPRO. Het programma Nooit Meer Slapen van Pieter van der Wielen is door de jury verkozen tot beste radioprogramma. Ook de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO) en het praatprogramma Twee Dingen (Omroep MAX) waren genomineerd.

Het 3FM-programma De bende van Van der Lende krijgt een eervolle vermelding.