NOS-presentatoren Dione de Graaff en Gert van 't Hof zijn tijdens de Tour de France elke avond op tv met een nieuwe actualiteitenshow over het wielerevenement.

Na twaalf jaar neemt de omroep afscheid van de populaire late night-talkshow De Avondetappe, dat onder leiding stond van Mart Smeets.

De Graaff (foto) zou eigenlijk Henry Schut aan haar zijde krijgen, maar die wordt door zijn werkgever ontzien. "Schut neemt volgend jaar de Olympische Spelen en het EK voetbal voor zijn rekening, als hij ook het Tour-programma erbij zou doen, zou dat een beetje te veel worden", aldus de NOS woensdag.

De nieuwe avondshow tijdens de ronde van Frankrijk krijgt de naam Studio Tour en is vanaf begin juli elke dag tussen 19.00 en 19.55 uur te zien op NPO1.

'Heel ander programma'

Adjunct-hoofdredacteur Pim Marks benadrukt dat Studio Tour een heel ander programma is dan De Avondetappe. "Dit is geen talkshow, meer vers van de pers. Dankzij het nieuwe tijdstip zitten we dichter op de koers en krijgen we de renners nog met het zweet op het voorhoofd in de uitzending."

De Graaff reist met de tour mee. Van 't Hof maakt Studio Tour vanuit de studio in Hilversum. Daar schuiven elke avond deskundigen aan voor een analyse van de koers van die dag. Onder de vaste studiogasten zijn Henk Lubberding, Karsten Kroon en Theo Bos.

Mart Smeets blijft betrokken bij het programma. Hij maakt elke dag een historische rubriek over het wielerspektakel. Hij zal niet in beeld zijn.

'Best spannend'

Van 't Hof geeft toe dat hij het best spannend vindt elke dag een liveshow te presenteren. Druk om het bekende Tour-programma van Smeets te moeten overtreffen, voelt hij niet. "Dit wordt echt een heel andere show. Alleen al door het vroege tijdstip kunnen we niet met renners en een goed glas wijn even rustig gaan zitten napraten. Dione vangt ze ter plekke op en ik doe de analyse vanuit Hilversum met kenners."

Filemon Wesselink krijgt ook een rol in Studio Tour. Behalve dat hij verslag doet van het fietsfestijn voor NPO Radio 1, maakt hij in de weekenden een bijdrage voor het tv-programma. Op rustdagen komt hij langs bij De Graaff om als fan zijn mening te geven.