Het huidige Tweede Kamerlid Henk Krol is niet persoonlijk aansprakelijk voor het terugbetalen van 206.833 euro subsidie aan het ministerie van Onderwijs. 

Dat heeft de rechter in Den Bosch woensdag bepaald

De rechtszaak was aangespannen door de Stichting Vrienden van de Gay Krant. De stichting, die de schuld moet terugbetalen, zegt geen twee ton in kas te hebben.

Volgens de stichting zou Krol er administratief een rommeltje van hebben gemaakt toen hij hoofdredacteur was van de Gay Krant. De stichting verwijt Krol verantwoordelijk te zijn voor de warrige boekhouding, waarbij geld zonder bonnetjes intern heen en weer werd gestuurd.

Daardoor zou hij de noodlijdende Gay Krant in leven hebben gehouden, met geld dat voor andere zaken was bedoeld. De stichting houdt Krol aansprakelijk voor de slechte administratie. 

Onvoldoende

De rechter stelt woensdag dat de bestuurders van de stichting hun stellingen onvoldoende hebben onderbouwd.

"De rechtbank kan niet vaststellen dat het verstrekte subsidiegeld is teruggevorderd omdat de administratie van de gesubsidieerde activiteiten ondeugdelijk zou zijn of omdat de voormalig voorzitter deze subsidie zou hebben gebruikt voor een ander doel dan waarvoor die werd verleend."

Ook zegt de rechtbank niet vast te kunnen stellen of Krol van één en ander een ernstig persoonlijk verwijt kan worden gemaakt. 

Video: Reactie Krol

Hoger beroep

De stichting gaat in hoger beroep. Volgens de stichting is Krol ''vanaf 1983 ''de facto enig bestuurder van de stichting geweest en daarom verantwoordelijk voor een deugdelijke administratie van de stichting''.

Bestuurder Peter Derksen van de stichting zegt in een reactie tegenover NU.nl in hoger beroep een paar dingen te willen aanscherpen. "We hebben niet gewonnen en we hebben niet verloren. Dit is absoluut niet afgerond."

Derksen stelt dat de curator de stichting gaat helpen om de administratie van de Gay Krant boven water te krijgen. 

De advocaat van Krol, Peter Schouten, ziet het hoger beroep met vertrouwen tegemoet. Volgens de advocaat is er geen onderbouwing voor de beschuldigingen. "Als het niet in zeven maanden lukt om met een goede onderbouwing te komen, gaat dat in de toekomst ook niet lukken", zei hij woensdagmiddag tijdens een persconferentie.

In leven

Krol was hoofdredacteur van het blad voor homoseksuelen en lesbiennes van december 1979 tot maart 2013.

Over de besteding van het subsidiebedrag zou geen goedgekeurde accountantsverklaring zijn verstrekt. De subsidie was bedoeld voor een internetpagina voor homojongeren, maar was daar niet terechtgekomen.

Wel zou Krol de noodlijdende Gay Krant in leven hebben gehouden, met het geld dat voor andere zaken was bedoeld. Volgens Schouten is dat niet het geval geweest.