Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Hip Hop-platform 101Barz gaat niet verdwijnen

Het Hip Hop-platform 101Barz gaat niet verdwijnen en mag video’s op Youtube blijven plaatsen. Dat heeft 3FM-zendermanager Wilbert Mutsaers aan NU.nl bekendgemaakt.
Door NU.nl/Chris Helt

In de toekomstplannen van de NPO dreigen losse platformen zonder televisie-  of radioprogramma losgekoppeld van hun eigen extensies en op NPO.nl terecht te komen.

De geproduceerde content dient bovendien niet meer op Youtube, maar in de eigen NPO-spelers te belanden.

101Barz heeft zijn vrees uitgesproken door de veranderingen nog maar moeilijk vindbaar te worden. Het platform was zelfs bang zijn bestaan kwijt te raken. Maar er lijkt zeer zeker een uitzondering te komen.

Kosten baten

"We hebben vastgesteld dat we als Nederlandse Publieke Omroep vrij veel verschillende platforms hebben. Dat kost natuurlijk ook allemaal wat. Op een gegeven moment moet je bepalen of dat nog effectief is. Staan kosten en baten wel in verhouding?", zegt Mutsaers tegen NU.nl.

"We waren we al twee maanden in gesprek om 101Barz bij NPO 3FM of NPO Funx onder te brengen. Tegelijkertijd verschijnt er een lijst met eisen waaraan de platformen moeten voldoen.

101Barz voldeed daar niet helemaal aan, dus ontstond er paniek. Hun website bezoek is teruggelopen, maar dat is logisch. Ze zijn niet minder populair geworden, maar hun verkeer is verplaatst naar Youtube."

Vijf minuten

"We hebben afgesproken dat NPO-fragmenten op Youtube niet langer dan vijf minuten moeten duren. Dat is een worsteling voor alle publieke omroepen, wereldwijd. Je maakt content, deels gefinancierd door overheid, deels door ster-inkomsten. Dat kun je niet alleen maar door Youtube laten uitventen."

De uitzondering voor 101Barz heeft echter een belangrijke functie, verklaart Mutsaers.

"Maar als je jongeren wilt bereiken, moet je op plekken zijn waar jongeren ook heel veel zijn. Vandaar dat je soms wel iets op Youtube wilt doen. Ik heb met de raad van bestuur overlegd, en 101Barz blijft gewoon bestaan. Ze mogen ook op Youtube hun dingen doen, ze mogen zelfs meer dan nu.”

Volgens Mutsaers hoeft 101Barz zich niet aan de vijf minuten-regel te houden.

"Ik heb met de Raad van Bestuur overlegd en gezegd dat ik die regel belemmerend voor zo’n platform vindt. Daar waren zij het mee eens. We moeten even kijken hoe we het precies gaan doen, maar ze hoeven niks te vrezen. Ik snap de aanvankelijke onrust wel. Ze voeren nog een beetje actie tot ze het zeker weten, maar het komt goed."

Aanbevolen artikelen