Chuck Lorre, de bedenker van hitserie The Big Bang Theory, heeft een stichting in het leven geroepen die beurzen gaat verstrekken aan arme jongeren die willen studeren. Het is voor het eerst dat een televisieprogramma zo’n initiatief in het leven roept.

Dat meldt de LA Times .

Bedenker Chuck Lorre en de hoofdrolspelers van de serie hebben voorlopig een bedrag van vier miljoen dollar ter beschikking gesteld. Hiermee biedt hij twintig studenten de kans om exacte wetenschappen te gaan studeren aan de Universiteit van Los Angeles.

Daarna zullen er elk jaar vijf nieuwe eerstejaars worden gekozen die ook financieel worden gesteund.

Groep nerds

De eerste Big Bang-klas wordt dit najaar gepresenteerd, in het bijzijn van de cast en crew van de hitserie. The Big Bang Theory vertelt over een groep nerds die op de universiteit exacte vakken beoefenen.

De reeks, die al acht jaar behoort tot de best bekeken programma’s op televisie, heeft enorm bijgedragen aan de populariteit van exacte wetenschap.

Adviseurs

"Onze show wil graag iets terugdoen voor de wetenschappelijke gemeenschap die het programma al tien jaar zo enorm steunt", stelt Lorre in een verklaring. "We willen op onze beurt ook een bijdrage leveren aan het succes van de wetenschap."

Diverse adviseurs die mee werken aan de serie hebben ook gestudeerd aan de UCLA. Ook actrice Mayim Bialik, die Amy Farrah Fowler speelt, heeft een studie gevolgd aan de universiteit.