Jopie Parlevliet is het nieuwe personage van Richard Groenendijk. De cabaretier hoopt met de nuchtere Rotterdamse en haar gelijknamige talkshow de harten van de kijkers te veroveren.

Vooralsnog zijn er zes shows opgenomen. In de eerste aflevering aanstaande zaterdag om 21.30 uur op RTL 4 vraagt Jopie Heleen van Royen, Jan Kooijman en Leonie ter Braak het hemd van het lijf. In volgende shows komen onder anderen Art Rooijakkers, Isa Hoes, Gers Pardoel, Paul de Leeuw, Angela Groothuizen en Nicolette Kluijver voorbij. Een indrukwekkende lijst.

Mocht er een volgend seizoen komen, dan zou Richard dolgraag Jochem Myjer op de bank willen. "Hij doet dat soort dingen eigenlijk nooit. Maar voor mij zou hij het wel doen. Ik heb hem al gezegd dat als er nog een seizoen komt, dat ik hem dan aan zijn krullen naar de studio sleep. Hij is een hele lieve en interessante man. Maar Jopie zou Máxima natuurlijk ook op de bank willen, maar dat is misschien nog te hoog gegrepen", vertelt Richard lachend aan BuzzE.

Dame Edna

Toch kreeg de Britse Dame Edna het wel voor elkaar om koninklijke gasten in haar show te verwelkomen. De vergelijking met Dame Edna wordt vaak gemaakt, net als die met Tante Es. Maar de inspiratie voor Jopie komt eigenlijk van echte vrouwen, aldus Groenendijk. "We zijn ver weggebleven van de dragqueen-look. Ik werd geïnspireerd door de one-liners van Joan Rivers, door Dawn French en door Jennifer Saunders. De enige overeenkomst tussen Tante Es en Jopie is dat ze allebei warme vrouwen zijn die bij je om de hoek zouden kunnen wonen."

Helemaal nieuw is Jopie overigens niet. De Rotterdamse en haar familie zijn al achttien jaar op een bepaalde manier onderdeel van Richards theatershows. Wellicht zien we in de toekomst dan ook familieleden van Jopie voorbijkomen. "Bram bijvoorbeeld, het neefje van Jopie. Beetje zuurstoftekort, je kent het wel. Die is ook heel leuk."