De Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor onder meer het beheer van de lintjes, heeft aangifte gedaan tegen het tv-programma Rambam

Een medewerker van dat programma kreeg op Koningsdag een lintje van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht op grond van verzonnen verdiensten.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gaat beslissen of het programma of de medewerker worden vervolgd, zo bevestigt een woordvoerster van de kanselarij berichtgeving in het AD.

Ze wil niet zeggen waarvan precies aangifte is gedaan. ''We vinden dit gedrag in elk geval niet passend bij het decoratiebeleid'', zei zij vrijdag. RamBam heeft het lintje donderdagmiddag terugbezorgd bij de kanselarij.

Argwaan

Een Utrechter leende zijn identiteit aan het programma. De redactie verzon dat die persoon onder andere jarenlang teckels had getraind in de omgang met autistische kinderen en maakte er een nepwebsite bij. De gemeente controleerde de gegevens op de gebruikelijke manier.

Pas bij de uitreiking van de onderscheidingen ontstond argwaan. De kanselarij onderzoekt samen met de gemeente en betrokken ministeries of de procedure voor het toekennen van een lintje aangescherpt moet worden.

Het programma is op 3 juni op televisie te zien.