Het RTL-programma Project P: Stop het pesten trok veel kijkers, maar kreeg ook een dwangsom van de rechtbank in Lelystad opgelegd. Producent Bert van Leeuwen vindt het nog steeds 'een topprogramma'.

Dat zegt Van Leeuwen tegen Veronica.

"Het was een heel goed programma, het ging namelijk over kinderen die gepest werden. Wij lieten, doordat we dat met een verborgen camera filmden, zien wat het effect en de impact is van pesten."

"Het resultaat was dat kinderen die dat zagen onder de indruk waren en zeiden: 'Dit willen we helemaal niet.'" 

Rechtbank

In mei 2014 bepaalde de rechtbank in Lelystad dat een deel van een aflevering over het Einstein Lyceum in Hoogvliet niet mocht worden uitgezonden, omdat de privacy van de kinderen niet gewaarborgd werd. 

Het programma was toen al middelpunt van een klein publiek debat en kreeg veel kritiek te verduren. Maar dat begon volgens Van Leeuwen al veel eerder.

"Dat er veel ophef over was, was vooral in de periode voordat de eerste uitzending er was. Dus iedereen lulde met elkaar mee zonder het gezien te hebben", aldus de producent.

"Vervolgens werd het uitgezonden en zeiden heel veel mensen: 'Oh... ja, had ik dit geweten, had ik er anders over gedacht. Het is een programma een beetje op het randje en daar houden wij wel van."