Woensdagavond (lokale tijd) is de laatste uitzending van The Late Show met David Letterman als gastheer uitgezonden in de Verenigde Staten.

Letterman heeft 23 jaar lang de late night talkshow gepresenteerd, Stephen Colbert neemt het stokje over.

De laatste show is donderdag (Nederlandse tijd) uitgezonden op Amerikaanse televisiezender CBS. 

Letterman begon met een citaat van de voormalige Amerikaanse president Gerald Ford: "Onze lange nationale nachtmerrie is voorbij."

Hoewel Ford het toentertijd over het Watergateschandaal had, spraken speciaal voor Lettermans laatste show ook de presidenten George Bush senior en junior en Bill Clinton de quote in. Barack Obama deed hetzelfde, toegevoegd met ''Letterman gaat met pensioen''.

Video: Laatste opkomst van Letterman

Terugblikken

Zoals verwacht was de allerlaatste van Lettermans 6.028 shows in 33 jaar er niet eentje met uitgebreide interviews, maar werden veel terugblikken getoond, vanaf de ochtendshow die hij in de jaren tachtig voor NBC presenteerde.

Mede daarvoor werd hij 73 keer voor een Emmy genomineerd; negen keer won hij die prijs.

Montages

De laatste aflevering was onder andere gevuld met montages van eerdere uitzendingen en een top 10 met "de laatste dingen die ik wil zeggen tegen David Letterman". Deze top 10 wordt ingesproken door bekende acteurs, meldt CNN.

De band Foo Fighters trad op. Dat meldden de mannen zelf via Twitter. "De laatste keer op dit podium", schreven ze bij een groepsfoto in de bekende studio van de talkshow.

Gasten

Verschillende gasten waren aanwezig bij de laatste uitzending. Zo liepen Chris Rock, Steve Martin, Alec Baldwin en Barbara Walters naar binnen. Jerry Seinfeld deelde via twitter een foto die hij met 'Elaine' maakte bij het theater.

Veel sterren gaan David Letterman missen, zo blijkt uit een storm aan berichten op sociale media. Met de hashtag #ThanksDave bedanken ze de talkshowhost.

"Wat een heerlijke, inspirerende, hilarische, grensverleggende, geweldige tijd", schreef collega Ellen DeGeneres op Twitter. Jennifer Lawrence smeekte Letterman via Facebook niet op te stappen. "Doe het niet!", staat op een handgeschreven briefje waarmee de actrice poseert. "Niemand is je beu, dat verbeeld je je maar."

No Doubt deelde een oude video van hun optreden in de Late Show van Letterman. "Gefeliciteerd met 33 jaar geweldige latenight-televisie!" Ook Lady Antebellum dacht met een kort fragment terug aan hun eerste optreden in de latenightshow in 2010.

Obama

Ook president Obama, die meerdere keren te gast was in de show, bracht een online eerbetoon aan Letterman. "Tv zal niet hetzelfde zijn zonder Dave", schreef hij op Twitter bij een foto waarop hij zelf luid lachend in de show te zien is.

Hillary Clinton deelde een soortgelijke foto van haarzelf op de stoel naast Letterman. "Twee decennia vol gelach, inzichten en, jawel, zelfs grappen over broekpakken. Letterman, je bent een legende", schreef de presidentskandidate.