De Franse cartoonist Renald Luzier gaat weg bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Luzier, beter bekend als Luz, vertrekt in september omdat hij niet meer geïnteresseerd is in de actualiteit.

Dat heeft hij maandag gezegd in een interview met het Franse dagblad Libération

"Veel mensen zeggen dat ik moet doorgaan, maar ze vergeten dat inspiratie ten grondslag aan alles ligt", vertelde Luzier. "Het is een persoonlijke keuze. Ik probeer zoveel mogelijk de baas over mijn eigen leven te zijn, zeker na wat we hebben meegemaakt."

Charlie Hebdo werd in januari getroffen door een terreuraanslag. Twaalf mensen, onder wie acht journalisten, werden doodgeschoten door twee jihadisten die het vuur openden op de redactie van het magazine. Luzier ontkwam omdat hij te laat op zijn werk was.

Solidariteit

"Na de aanslag wilden we zo snel mogelijk doorgaan. Uit solidariteit heb ik me hierbij aangesloten onder meer door de groene cover met de profeet Mohammed te maken. Ik wou niemand in de steek laten. Maar op een bepaald moment werd het te zwaar om door te gaan", zegt de cartoonist.

Luzier maakte de tekening van Mohammed op het omslag van de eerste Charlie Hebdo na de bloedige aanslag op de redactie van het blad. De profeet Mohammed houdt een bordje met "Je suis Charlie" vast en over zijn wang rolt een traan.

Ook staat er "Alles is vergeven" op. In april zei de cartoonist al dat hij klaar is met de profeet en dat hij hem zijn hele leven niet meer zou tekenen.

De aanslag op Charlie Hebdo schokte de wereld en leidde internationaal tot veel verontwaardiging. Het blad kreeg na de aanslag ruim 4 miljoen euro aan giften, meldde de directie maandag. Zo'n 36.000 mensen uit 84 landen hebben een schenking gedaan.