Jessica Villerius maakt documentaire over hulpverlening in Nepal

Documentaire en filmmaakster Jessica Villerius heeft een documentaire genaamd Eerste hulp in Nepal gemaakt over de hulpverlening in Nepal. Ze volgt een bevriende arts die slachtoffers van de aardbeving behandelt.

"Het idee voor een documentaire is eigenlijk spontaan ontstaan", vertelt ze in een gesprek met NU.nl.

Villerius startte in eerste instantie een crowdfundingactie op via Facebook zodat een bevriende arts Luiz en zijn collega's in Brazilië aan tickets konden komen voor hun reis naar Nepal.

"Ik las een bericht van Luiz waarin hij uitsprak het moeilijk te vinden om aan de kant te blijven staan, terwijl hij zich nuttig kon maken voor de mensen in Nepal, maar dat een gebrek aan geld hem in de weg stond. Ik trok me dit aan en besloot een bericht te plaatsen op Facebook met de vraag geld te doneren. Binnen 3 a 4 uur was er 6000 euro gestort, onvoorstelbaar."

Villerius stemde in met het verzoek van Luiz om de hulpverlening in beeld te brengen, zodat mensen weten wat er gebeurt met hun gedoneerde geld en ook dat er nog meer geld nodig is. Met hulp van buitenaf was Villerius in staat om naar Nepal af te reizen.

Vrijwilligersproject

"Ik belandde onbedoeld in een soort vrijwilligersproject waarin iedereen zich belangeloos opstelde, waardoor ik in staat werd gesteld om een documentaire te maken over de hulpverlening in Nepal. Niet door een grote organisatie, maar door een goede vriend. Dat maakte het extra speciaal. Ik wilde in beeld brengen dat hij en andere mensen zich belangeloos inzetten. Mensen zijn toch vaak cynisch over hulpverlening."

In Nepal zelf trof Villerius veel artsen aan die op eigen houtje naar Nepal waren gekomen. "Er ontstond een soort menselijke ketting van mensen die elkaar blindelings vertrouwden en elkaar wilden helpen. Zo kregen wij zakken met antibiotica mee."

Vernietiging

Villerius reisde naar de regio Timbu en zag de vernietiging die de aardbeving heeft aangericht  om haar heen. Het leverde haar naar eigen zeggen een bijzondere ervaring op.

"Dit is de essentie van film maken. Met je knieën in de klei, ook als het stinkt. Je kan je nergens op voorbereiden en dat is ook irrelevant. De mensen in Nepal zelf reageerden ook heel positief dat we er waren. Ondanks dat ze niks hebben blijven ze bereid dat wat ze krijgen te delen. Zelfs met ons."

De reis naar Nepal heeft veel indruk gemaakt op Villerius en ze is blij met het eindresultaat van de documentaire. "Voor wat er mogelijk was, hebben we alles eruit gehaald."

De documentaire Eerste hulp in Nepal is woensdag 20 mei om 23.15 uur te zien bij Veronica en wordt herhaald op vrijdag 22 mei om 23.45 uur.

Meer dan 8.500 mensen zijn tot nu toe omgekomen bij de twee zware aardbevingen in Nepal. Het is daarmee de dodelijkste ramp die het land in de Himalaya ooit heeft getroffen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie