Sjuul Paradijs is per direct weg als hoofdredacteur van De Telegraaf.

Dat meldt de Telegraaf Media Group (TMG) zondagavond.

De overige leden van de hoofdredactie nemen tijdelijk zijn taken waar. Jan Kees Emmer zal als eerste aanspreekpunt functioneren.

De directeur TMG Landelijke Media Harry de Wit stelt dat hij en Paradijs in gesprek waren over de toekomst en dat toen is besloten dat Paradijs vertrekt. ''Ik ben Sjuul dankbaar voor zijn bijdragen aan onze organisatie al die jaren. Hij heeft al die jaren hard geknokt voor dagblad De Telegraaf", aldus De Wit.

Paradijs zelf zegt: "Met grote dankbaarheid kijk ik terug op 29 jaar dat ik in dienst van de lezers mijn journalistieke werk heb kunnen doen en de belangen van De Telegraaf kon dienen. Alle Telegraafmedewerkers wens ik succes toe met hun werk om het concern en de Telegraafmedia nog sterker te maken dan ze nu al zijn."

'Grote verrassing'

Plaatsvervangend hoofdredacteur Jan Kees Emmer zegt tegen RTL Nieuws dat het ontslag van Paradijs voor iedereen als een grote verrassing kwam. Emmer stelt dat het niet voor de hand ligt dat meer leden van de hoofdredactie zullen vertrekken.

"Er is ook een verantwoordelijkheid naar de krant en ik denk dat Sjuul het zelf ook niet zou willen."

Het vertrek van Paradijs is wel een extra klap voor de redactie, zegt dagbladsecretaris Annabel de Winter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). ''Sjuul was de voorvechter van de redactie'', aldus De Winter.

''De redactieraad was al in onderhandeling met de directie om een regeling te treffen waar de raad wel mee kan leven. Door het vertrek van Sjuul is de redactie geamputeerd, maar de raad blijft strijdbaar'', zei De Winter.

Paradijs

Paradijs werkt sinds 1986 bij TMG. Hij begon bij De Echo als verslaggever en stapte in 1988 over naar De Financiële Telegraaf. In 2005 werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant. Sinds 2009 was hij algemeen hoofdredacteur.

In april bleek uit een uitgelekte mail dat een overgrote meerderheid van de redactie van De Telegraaf het niet eens is met de plannen van het bestuur van TMG. Dat zou de krant willen opdelen in stukken, waarbij katernen als Vrouw, Privé en Autovisie worden losgekoppeld van de krant, meldden verschillende media.

Daardoor zou hoofdredacteur Paradijs zijn zeggenschap over de katernen kwijtraken. Het is niet bekend gemaakt of dit nu de reden is voor het vertrek van Paradijs.