Elsevier-columnist en rechtsfilosoof Afshin Ellian heeft de eerste Pim Fortuyn Prijs gewonnen. Hij kreeg de prijs vrijdag uitgereikt in Rotterdam.

Volgens de jury waarschuwt Ellian in zijn publicaties ''helder en zonder poespas" voor het gevaar van het gewelddadige islamisme.

De geboren Iraniër ''weet uit eigen ervaring wat het is om te leven onder een meedogenloze islamitische cultuur. (..) Ellian combineert zijn intellectuele bagage en moed met een bijzonder scherpe pen en oog voor de zorgwekkende realiteit." De jury prijst hem dat hij zich niet laat afschrikken door ''verkettering van diverse kanten".

Voor de prijs waren behalve Ellian nog vijf anderen genomineerd: cabaretier Hans Teeuwen, oud-staatssecretaris en VVD-Kamerlid Fred Teeven, Annabel Nanninga (adjunct-hoofdredacteur Jalta), Nausicaa Marbe (schrijfster en Telegraafcolumnist) en PVV-senator Ronald Sørensen.

Prijs

De Pim Fortuyn Prijs bestaat uit een kleine replica van het standbeeld van Fortuyn dat in Rotterdam staat en een groter exemplaar als wisselbokaal. In de jury zaten broer Marten Fortuyn, oud-LPF'er en Leefbaar Rotterdam-wethouder Joost Eerdmans, oud-politica Rita Verdonk en Telegraafcolumnist Rob Hoogland.

De prijs is bedoeld voor opiniemakers, politici of bestuurders die verwant zijn met het gedachtegoed van Fortuyn en dat ook uitdragen.