De publieke omroepen maken zich zorgen over de toekomstplannen van het centrale bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "We moeten voorkomen dat op termijn al het publieke media-aanbod uit één hand wordt georganiseerd en aangestuurd."

Dat stellen de omroepen in een gezamenlijke reactie tegenover de NOS.

Uit een concept-beleidsplan dat in april verscheen, blijkt dat het bestuur van de NPO de macht van de omroepen wil beperken. De NPO wil meer externe partijen toelaten tot het omroepbestel en programma-ideeën van die partijen toetsen en onderbrengen bij een geschikte omroep.

Ook zou het terugkijken van programma's alleen beschikbaar worden via NPO.nl of een speciale betaalsite. Daarmee wordt het bekijken van de programma's via kanalen als YouTube, Facebook en andere sociale media flink beperkt.

Bemoeien

"Wij kiezen voor een open en crossmediaal online beleid waar de NPO alle digitale activiteiten wil bundelen op één platform", aldus Lennart van der Meulen, voorzitter van het College van Omroepen.

Verder willen de omroepen niet dat de NPO zich inhoudelijk gaat bemoeien met de programmavoorstellen van externe producenten en organisaties. Volgens het College zou de NPO alleen mogen beslissen of de voorstellen in het omroepschema passen.

Het bestuur van de NPO heeft nog niet gereageerd op het stuk van de omroepen.