De omstreden voormalige Deense cartoonist Kurt Westergaard is zaterdag de hoofdgast tijdens het 'Festival van het Vrije Woord', dat in Amsterdam georganiseerd wordt in het kader van de internationale dag van de persvrijheid.

Westergaard spreekt zaterdagavond in De Balie op het Festival van het Vrije Woord ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid.

De tekenaar van spotprenten werd in 2006 wereldberoemd door een omstreden cartoon waarin hij de moslimprofeet Mohammed afbeeldde met een bom in zijn tulband. Sindsdien wordt Westergaard bedreigd en werd in 2010 een aanslag op hem verijdeld, ondanks permanente beveiliging.

Het debattheater De Balie is uitverkocht en alle aanwezigen zijn van tevoren gescreend.

Volgens de organisatoren, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, leeft 84 procent van de wereldbevolking in een land waar de vrijheid van meningsuiting aan banden is gelegd.

Terugval

In september van dit jaar is het precies tien jaar geleden dat de cartoon geplaatst werd. Volgens Westergaard zal daar dit jaar niet specifiek bij stilgestaan worden.

Dat komt wellicht door een terugval die hij signaleert in de vrijheid van meningsuiting, waarmee hij bijvoorbeeld doelt op het niet afdrukken van de voorpagina van Charlie Hebdo door Jyllands Posten. 

Volgens Westergaard is er ook nog steeds een groot verschil tussen vrijheid van meningsuiting als begrip en in de realiteit.

Tijd

Westergaard noemt tijd de voornaamste oplossing voor het probleem dat hij signaleert. "Je kan creatievelingen en intellectuelen het zwijgen niet opleggen. Ik hoop dat we daarin een vreedzame ontwikkeling kunnen hebben. Tolerantie is iets wat we moeten leren", zo zegt hij in dagblad Trouw.

Tot op heden werd om veiligheidsredenen niet bekend gemaakt wie de gastspreker van 'Festival van het Vrije Woord' was. Onder andere voor de komst van Westergaard is er bij festival, dat in het teken staat van persvrijheid, extra beveiliging.