Vivianne Bendermacher, hoofdredacteur van weekblad Viva, heeft haar excuses aangeboden voor een artikel over donkere mannen waar al vrij snel commotie over ontstond op sociale media. Volgens velen was het stuk ronduit beledigend.

Bendermacher heeft woensdagmiddag een uitgebreide verklaring geplaatst op de website van Viva.

"Het is gebeurd. Viva heeft een sitebericht geplaatst dat veel mensen ontzettend heeft gekwetst. Een bericht dat op zijn minst getuigt van hokjesdenken en volgens velen van racisme; iets waarvan Viva zich juist altijd zo heeft gedistantieerd. Al die mensen verdienen een excuus", zo is te lezen in de reactie van de hoofdredacteur.

Commotie

Dinsdagmiddag ontstond commotie op Twitter vanwege een verhaal met de titel '10 redenen om een donkere man te daten'. Een van de redenen zou volgens de website zijn: "Elke keer als jullie samen naakt in bed liggen, besef je hoe mooi jullie huidskleuren bij elkaar afsteken."

"Er zijn momenten in je carrière waarop je het liefst in een foetushouding wilt wegkruipen, wachtend tot de storm over is", aldus Bendermacher. "Dat je elke tweet, elk telefoontje, mailtje, twitterbericht, elke nieuwsupdate, forumpost, Facebook-message, Whatsapp; álles compleet zou willen negeren. Gisteravond was zo'n moment."

Verwijderen

De redactie heeft het artikel vrij snel weer offline gehaald. "Niet om onze fout weg te moffelen, want Viva heeft zoals gezegd niets te verbergen; ook onze eigen misstappen niet. Wél omdat dit artikel kwetsend is."

Bendermacher geeft toe dat ze het artikel van te voren niet gelezen heeft. "Ik zou willen dat ik als hoofdredacteur wél alle uitingen die Viva  doet vooraf kon screenen, maar dan zou een dag uit simpelweg meer dan 24 uur moeten bestaan. Neemt niet weg dat ik een flinke steek heb laten vallen." 

De hoofdredacteur sluit af met de belofte volgende week een achtergrondverhaal in het blad te plaatsen over de disucussie en het sentiment dat deze heeft losgemaakt.