De studentenvereniging van de Universiteit van Virginia gaat het Amerikaanse blad Rolling Stone aanklagen, omdat haar goede naam en die van haar leden zou zijn aangetast door een verhaal over een groepsverkrachting.

Eerder dit weekend trok Rolling Stone het verhaal in, omdat er helemaal geen bewijs voor bleek te zijn. Het tijdschrift maakte ook excuses voor de plaatsing.

In het stuk werd eind vorig jaar eerstejaarsstudente 'Jackie' opgevoerd die beweerde op de campus te zijn verkracht door zeven mannelijke medestudenten. Ze beschuldigde de universiteit ervan seksueel geweld van vrouwen stelselmatig te negeren.

Al snel na publicatie ontstond twijfel over de betrouwbaarheid van het stuk. Rolling Stone zelf gaf toe dat het nooit contact had gezocht met de beschuldigde mannen om wederhoor te plegen.

Het tijdschrift liet de zaak tot de bodem uitzoeken door de Columbia School voor Journalistiek. Hun oordeel is dat het blad op alle vlakken heeft gefaald: bij het checken van de feiten, bij de verslaglegging en bij de eindredactie.