De Amerikaanse tele-evangelist Robert H. Schuller is donderdag in een verzorgingshuis in Artesia, in de Amerikaanse staat Californië, overleden. 

De Hour of Power tv-dominee, die jarenlang op zondagochtend via RTL 5 te zien was, werd 88 jaar.

Schuller begon in 1955 met preken op het terrein van een drive-inbioscoop buiten Los Angels onder het motto ''kom zoals u bent in de familieauto''. Hij viel in de smaak; zes jaar later had hij een walk-in- en drive-inkerk. In 1970 begon hij met de tv-uitzendingen van Hour of Power die hem internationale roem zouden brengen.

Op het toppunt van zijn populariteit, tien jaar na de bouw van de megalomane Crystal Cathedral met 2800 zitplaatsen, bereikte Schuller via televisie 20 miljoen kijkers in 180 landen wereldwijd.

Positief denken

Hij vermengde de psychologie van positief denken met Bijbelse ideeën. Door te denken in mogelijkheden en dat te combineren met de liefde voor God zouden mensen alle beproevingen kunnen doorstaan. Hij hield zich in tegenstelling tot andere tv-predikers ver van de politiek.

Van het reli-imperium van Schuller bleef uiteindelijk niet veel over. In 2006 deed hij de familiezaak over aan zijn enige zoon, Robert A. Schuller, die hoofddominee werd.

Zware tijden

Zware tijden volgden en Schuller junior werd in het najaar van 2008 door zijn vader verwijderd uit de Hour of Power uitzendingen. Een paar weken later stapte junior ook op als dominee van de kerk. Dochter Sheila nam het bestuur over maar hield het niet veel later ook voor gezien.

Minder kijkers en donaties kiepten de kerk uiteindelijk over de rand van de afgrond. In 2010 vroeg de Chrystal Cathedral gemeente faillissement aan, met meer dan 43 miljoen dollar aan schulden. De glazen kathedraal werd verkocht aan het katholieke bisdom Orange.