Omroep Max gaat in beroep tegen de boete die de omroep is opgelegd voor de verkoop van spullen onder de naam Heel Holland Bakt. De omroep moet een boete van 162.000 euro betalen, Jan Slagter noemt dat "buitenproportioneel hoog".

Dat heeft de omroepbaas donderdag aan NOS laten weten. 

Albert Heijn en Bol.com verkochten verschillende producten onder de naam van het programma. Daardoor heeft Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com, kunnen profiteren van het succes van het programma.

"Er wordt duidelijk meegelift op het succes van dit programma", aldus het Commissariaat voor de Media. De producten zouden 'volledig gelinkt' zijn aan het programma.

Omroep Max zou de verkoop van de spullen mogelijk hebben gemaakt door de merchandise-rechten op Heel Holland Bakt uit handen te geven. Omroep Max meent dat de rechten bij de BBC liggen, die eigenaar is van het oorspronkelijke format The Great British Bake Off.

In het contract van Max en de BBC stond dat de Nederlandse omroep geen rechten heeft op het verkopen van de merchandise.

Gevolgen

Slagter meent dat de uitspraak gevolgen heeft voor het aankopen van toekomstige programma's. "Als je bij ieder contract met een programmaproducent de merchandiserechten moet kopen, dan worden programma's tienduizenden euro's duurder."

Heel Holland Bakt gaat volgens Omroep Max, ondanks de uitspraak, gewoon door. "Er komen zelfs wat extra afleveringen aan het einde van het jaar."