Omroep MAX heeft van het Commissariaat voor de Media een boete gekregen van 162.000 euro. De omroep is beboet omdat het supermarktbedrijf Albert Heijn in de gelegenheid heeft gesteld geld te verdienen aan producten van het tv-programma Heel Holland Bakt.

Dat meldt het commissariaat woensdag op zijn website.

Ahold, ofwel Albert Heijn, heeft het tweede seizoen van het immens populaire programma aangegrepen om een Heel Holland Bakt-productlijn op de markt te brengen. "Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma", oordeelt het commissariaat.

Omroep MAX had de rechten op de merchandise uit handen gegeven aan de commerciële tak van de BBC, de bedenker van de bakwedstrijd. Ook het logo van het programma werd aan de Britse omroep overgedragen. Ahold sloot vervolgens een overeenkomst af met de Britten en kreeg daarmee de rechten van de producten in handen.

In september vorig jaar uitte MAX-directeur Jan Slagter zijn ongenoegen over de handelwijze van Albert Heijn. "Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van", zei Slagter tegen De Telegraaf.

Dienstbaarheidsverbod

Volgens het commissariaat heeft de omroep het zogenoemde dienstbaarheidsverbod overtreden. Dat houdt in dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan winst van derden.

"Het verbod moet voorkomen dat commerciële partijen kunnen profiteren van en meeliften op het succes van programma’s van een publieke omroep", zegt het commissariaat.