Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Jeremy Clarkson: controverses leidden uiteindelijk tot ontslag

Jeremy Clarkson presenteerde sinds 1988 het succesvolle tv-programma Top Gear bij de BBC. Eind maart werd hij door de Britse omroep op straat gezet na diverse keren in opspraak te zijn geraakt. Hij kreeg het aan de stok met een producent en toen de presentator daarbij fysiek werd, kon hij zijn biezen pakken.  
Door NU.nl/Maartje Willems

Clarkson begon zijn carrière in de regionale journalistiek. 

Zijn eerste optreden bij Top Gear was in 1988. Met mede-presentatoren Richard Hammond en James May wist hij van het auto-programma een groot succes te maken dat in tientallen landen wordt uitgezonden.

Controverses

Clarkson stond al langer bekend om gepeperde uitspraken die hij tijdens het programma, maar ook in interviews, deed.

Zo beledigde hij in 2008 vrachtwagenchauffeurs. "Schakelen, schakelen, in je spiegels kijken, een prostituee vermoorden, schakelen", vatte hij het vak samen. Het jaar erop noemde hij premier Gordon Brown een idioot. En in 2011 riep hij over een staking in London dat alle stakers neergeschoten zouden moeten worden in het bijzijn van hun families.

Hij bekritiseerde ook vaker de BBC. Zo vond hij dat de zender het programma niet serieus genoeg nam. Hij zei onder meer dat tv-bazen 'geobsedeerd zijn met het aannemen van lesbische moslims'. 

Vorig jaar kreeg de presentator zijn laatste waarschuwing, toen hij het scheldwoord 'nigger' in een niet  uitgezonden fragment van Top Gear zou hebben gebruikt.

Ontslag

BBC-baas Tony Hall liet eind maart in een verklaring weten dat Clarkson over de schreef is gegaan toen hij producent Oisin Tymon tijdens een ruzie te lijf ging en hem uitschold. Daarop besloot de BBC de daaropvolgende afleveringen van Top Gear niet uit te zenden en Clarkson te schorsen

Naar het incident werd twee weken onderzoek gedaan. Volgens The Guardian schold Clarkson Tymon twintig seconden lang uit en volgde daarop een handgemeen van dertig seconden. Het incident kostte Clarkson uiteindelijk de kop

Toekomst

Sinds de 54-jarige Clarkson niet meer voor de BBC werkt, zouden diverse tv-stations proberen hem binnen te halen. Ook Hall liet in zijn verklaring weten dat de presentator met het hart op de tong nog een 'lange carrière' voor de boeg had, alleen niet bij de BBC.


Lees meer over:

Jeremy Clarkson

Aanbevolen artikelen