NOS past afspraken Eredivisie aan na klacht Commissariaat

De NOS heeft de afspraken met de Eredivisie over de uitzendrechten van voetbalsamenvattingen op drie onderdelen aangepast. Het Commissariaat voor de Media ziet hierdoor af van de eerder opgelegde dwangsom.

Bij de aankoop van de rechten op de eredivisiesamenvattingen sprak de NOS af dat in de programma's onder meer zou worden doorverwezen naar de aanvangstijden van de wedstrijden op de betaalzender en analytici van FOX Sports in NOS Studio Voetbal van naamtitels te voorzien.

Ook had de NOS niet in het contract mogen opnemen dat het op zondagmiddag in een nieuw programma aandacht zal besteden aan de eredivisie.

''Het dienen van de commerciële belangen van Fox Sports is in strijd met de Mediawet", verklaarde een woordvoerder van het Commissariaat eind januari. 

"De publieke omroep is op die manier dienstbaar aan het maken van winst door derden. Voor de kijker is niet transparant dat commerciële beïnvloeding is beoogd'', aldus het commissariaat dat nu ook andere partijen zoals de STER (Stichting Ether Reclame) in het onderzoek betrekt.

Bezwaar

De NOS meldt woensdag dat de afspraken waar het Commissariaat problemen mee heeft, al sinds het begin van dit jaar niet meer gehandhaafd worden.

De omroep zegt verder van mening te zijn dat het Commissariaat haar aanspreekt op intenties (van commerciële beïnvloeding) die zij nooit heeft gehad. Om die reden is de NOS het oneens met de last onder dwangsom en heeft zij daartegen ook bezwaar aangetekend. Het gaat hier om een principieel punt.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie