Belangenvereniging ontketent nieuw conflict rond Jeremy Clarkson

Een Britse belangenvereniging voor woonwagenkampbewoners is woedend op de BBC, omdat de zender een aantal vermeend racistische uitspraken van Top Gear presentator Jeremy Clarkson zou 'goedpraten'.

Dit meldt The Guardian dinsdag.

De belangenvereniging klaagde Clarkson in februari aan nadat hij het woord 'pikey' in zijn show gebruikte, een negatieve term die in Engeland gebruikt wordt voor iedereen die op een woonwagenkamp leeft of idealen van zigeuners nastreeft.

Kort hierna startte een speciale commissie van de BBC een onderzoek naar de omstreden uitspraken van de presentator. 

Rapport

Volgens de Britse krant komt de commissie woensdag met een rapport waarin staat dat het gebruik van het woord in de show niet racistisch gemotiveerd was. Zo zou de presentator eerder een auto willen aanduiden met het woord 'goedkoop', maar doelde hij hiermee niet op bewoners van woonwagenkampen.

Een woordvoerder van de reizigersbeweging zegt "geschokt" te zijn met het besluit van de commissie. De BBC zegt echter de klacht serieus te hebben bekeken. 

Nieuwe klus

Terwijl Clarkson de ontwikkelingen rondom zijn persoon afwacht, lijkt een nieuwe klus al in de aanbieding. Clarkson is beoogd presentator voor een aflevering van het Britse Dit wordt het nieuws (Have I got News for you), meldt dezelfde krant. 

De omroep gaf eerder aan het geen goed idee te vinden dat Clarkson weer op televisie verschijnt, voordat het hele onderzoek naar de ruzie die hij met een producent had is afgelosten. Bovendien zou een optreden van de adremme Clarkson de omroep weleens in verlegenheid kunnen brengen.

Of Clarkson de uitnodiging voor het satirische nieuwspropgramma mag accepteren is dan ook nog onduidelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie