Anita Witzier geeft de psychiatrische patiënten die ze spreekt in haar programma Anita wordt opgenomen de kans om scènes te schrappen voordat de KRO ze op televisie uitzendt. 

''Alle patiënten hebben gelegenheid gekregen om de concept tv-beelden te bekijken en er een reactie op te geven'', zegt de woordvoerster van GGz Centraal in reactie op een artikel in Trouw. De krant stelt dat Witzier deels tegen de zin van de cliëntenraad in de Almeerse kliniek heeft gefilmd.

GGz Centraal zegt in de reactie dat alle bewoners op vrijwillige basis meewerken aan de uitzendingen. ''Ook zijn de deelnemers gewezen op mogelijke consequenties van deelname aan het programma en is er ook een gesprek geweest tussen patiënt, behandelaar en waar mogelijk de familieleden'', nuanceert de woordvoerster.

Betrokken

''Alle deelnemers hebben dus vóór uitzending op tv de aflevering waarin ze voorkomen gezien en aan kunnen geven wat ze graag aangepast of eruit wilden hebben.

De deelnemende patiënten in de uitzending zijn nauw betrokken geweest bij het hele proces en zorgvuldig en tijdig geïnformeerd. Zij hebben zowel in de Rembrandthof in Hilversum als de Meregaard in Almere dus ruim de tijd gehad om te reageren op de proefmontages." Bovendien hebben de patiënten geëist dat de tv-beelden niet langer dan een jaar zijn terug te zien via uitzending gemist. De KRO heeft deze eis ingewilligd.

Te laat

Wel erkent de woordvoerster van GGz Centraal dat een van de twee cliëntenraden door de directie te laat is betrokken bij het programma. "De cliëntenraad van de locatie in Hilversum is vanaf de start bij het programma betrokken geweest en ondersteunde het programma volledig.

In een later stadium is de locatie Almere erbij betrokken geraakt om de werkdruk enigszins te verdelen. De cliëntenraad van Flevoland is daardoor relatief laat bij het proces betrokken."

De bewonersvertegenwoordiging stapte hierom naar de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. Die gaf de cliëntenraad gelijk. Volgens de woordvoerster van GGz Centraal is de directie op grond van deze tik op de vingers opnieuw in overleg gegaan met de cliëntenraad, die alsnog akkoord ging.