De organisatie World Press Photo heeft een prijs ingetrokken die de Italiaanse fotograaf Giovanni Troilo kreeg voor zijn fotoserie over de Belgische plaats Charleroi.

Troilo heeft een van de foto's uit de serie genomen in de stad Molenbeek. De organisatie vindt dat misleidend, meldt het in Amsterdam gevestigde World Press Photo woensdag op haar website.

Onder de titel La Ville Noire (de zwarte stad) maakte de fotograaf een serie deels geënsceneerde beelden die min of meer teruggrijpen naar het industriële verleden van Charleroi, een voormalige industriestad in Wallonië.

Hij kreeg er de eerste prijs voor in de categorie eigentijdse onderwerpen. De fotograaf heeft toegegeven een van de foto's niet in Charleroi te hebben genomen.

De fotoreeks raakte eerder al in opspraak. De burgemeester van Charleroi eiste eind februari al dat de prijs werd ingetrokken, omdat de serie een "zware vervalsing van de werkelijkheid" zou zijn. Ook noemde hij het werk "nadelig voor de stad, haar inwoners en het beroep van fotojournalist".