Volkskrant-journalist Olaf Koens heeft tijdens een journalistengala in Amsterdam de Gouden Pen gewonnen, een nieuwe publieksprijs voor artikelen.

Dat meldt de organisatie woensdag.

De reportage In het spoor van de dood doen de details pijn was namelijk in 2014 het meestgelezen stuk in de digitale kiosk Blendle.

Het stuk verscheen op 21 juli 2014 op de voorpagina van de Volkskrant. Het ging over Koens' eerste nacht en ochtend op de rampplek in Oost-Oekraïne, waar op 17 juli vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Blendle

De Gouden Pen is tijdens een ceremonie in Amsterdam uitgereikt in aanwezigheid van de tweehonderd journalisten die de meestgelezen stukken in Blendle van 2014 schreven. De prijs werd in ontvangst genomen door Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque, omdat de buitenlandcorrespondent niet bij de uitreiking aanwezig kon zijn.

Wel gaf Koens een reactie in een videoboodschap. "Je wil als journalist dat al je stukken zoveel mogelijk gelezen worden. Daarom ben ik er heel erg blij mee", zei hij. De journalist houdt geen extra inkomsten over aan de in Blendle gelezen stukken. 

Statistieken

"In onze statistieken kunnen we nu nog steeds zien dat het ontzettend goed gelezen wordt", aldus Blendle-oprichter Alexander Klöpping. "En ja, het was groot nieuws, maar dat grote nieuws stond in alle kranten en op alle websites. Iedereen wilde toch juist dit verhaal lezen, en dat zegt iets over hoe bijzonder dit artikel was."

Het is de bedoeling dat de Gouden Pen een jaarlijkse traditie wordt, stelt Klöpping.