Journalist Rik van de Westelaken is opgelucht dat hij na volgende week eindelijk eerlijk mag zijn over zijn rol in het programma Wie is de Mol? "Ik ben eerlijk gezegd blij als het voorbij is."

Dat zegt de presentator van het NOS Journaal tegen NU.nl.

"Gewoon om een prachtige periode af te sluiten en eindelijk alles te kunnen zeggen wat ik wil, zonder er over te hoeven nadenken."

Van de Westelaken, Margriet van der Linden en Marlijn Weerdenburg mogen zich sinds donderdagavond de finalisten noemen van dit seizoen. Gemiddeld kijken iedere donderdag 2,5 miljoen mensen naar het programma van Avrotros.

Finaliste Marlijn Weerdenburg vindt het niet vreemd zichzelf terug te zien. "Maar soms is het wel confronterend. Kijk maar naar de uitzending van donderdag, waarin Chris ons verlaat. Dat was een zeer emotioneel moment. Dan zie je mij intens verdrietig zijn."

Fanatiek

De actrice weet dat kijkers haar wellicht wat te aanwezig vinden. "Geef mij een kwartje en ik sta te stuiteren. Ik ben gewoon bloedfanatiek. Maar weet je, ik had het ook niet anders kunnen doen. Je ziet het met alle kandidaten; eenmaal daar word je zo meegenomen in die spanning. Je kan niet anders doen."

Dat fanatieke is ook te zien bij Margriet van der Linden. "Ik kom hier om te winnen. Het spel was heel zwaar. Je komt echt raar terug na zo'n reis, omdat je in een andere realiteit hebt gezeten. Ik schreeuwde tegen anderen: 'En toen had ik op een gegeven twee jokers!', mensen kijken je echt vreemd aan dan."

Controlfreak

Van de Westelaken heeft naar eigen zeggen een andere kant van zichzelf ontdekt tijdens de opnames. "Ik ben een enorme controlfreak. Dat vond ik in het begin lastig, maar ik kan het nu meer loslaten."

Volgens de nieuwslezer kun je als kijker alleen maar voorstellen hoe leuk het is om die opdrachten te doen. "Als je eenmaal in het spel zit is het zo anders. Je bent de hele dag bezig. Toen ik thuis kwam was ik echt kapot."

Van de Westelaken verscheen nadat hij terugkwam uit Sri Lanka de volgende dag gewoon weer op zijn werk. "Dat was niet zo slim. Ik was zo ontzettend moe dat ik dat beter anders had kunnen plannen. Maar je weet van tevoren echt niet hoe zwaar het is."

Winst

De uiteindelijke winst valt dit jaar vies tegen: het bedrag dat de deelnemers hebben opgehaald met de opdrachten is extreem laag: slechts 10.500 euro. "Het is gewoon gênant", aldus van der Linden.

Met name Rik Van de Westelaken heeft volgens haar een groot aandeel in de lage winst. Zo ‘jatte’ de presentator meerdere keren grote bedragen uit de groepspot.

"Ik weet het dat het ook mijn schuld is dat de pot zo laag is", stelt hij zelf. "De winnaar, of ik dit nou ben of niet, moet ook niet vergeten dat er een groot gedeelte naar de belasting gaat. Ik zou met het geld een lekkere vakantie nemen." Dat is precies hetzelfde als Van der Linden van plan zou zijn.

De finale van Wie is de Mol? wordt op 5 maart live uitgezonden vanuit VondelCS in Amsterdam.