Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

RVD weert De Telegraaf bij fotosessie van Oranjes in Lech

Journalisten van De Telegraaf zijn komende maandag niet uitgenodigd voor de traditionele fotosessie met de Oranjes in het Oostenrijkse Lech.
Door ANP

Zaterdag plaatste de krant op de voorpagina een actuele foto van prinses Beatrix op de ski's.

''Dat is een schending van de persoonlijke levenssfeer van de prinses'' aldus een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zaterdagavond.

De Telegraaf liet weten ''geen commentaar'' te hebben.

Mediacode

Nederland kent een mediacode die voorziet in fotosessies met de koninklijke familie, die in principe twee keer per jaar plaatsvinden. Afspraak is dat de media in ruil daarvoor de Oranjes in hun privétijd zo veel mogelijk met rust laten.

''De Telegraaf heeft geen commentaar'', aldus de krant zaterdagavond in een korte reactie. De foto van een skiënde prinses Beatrix staat niet alleen in de krant maar is ook getwitterd door hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer.

Hockeyfoto's

Juni vorig jaar veroordeelde de kantonrechter in Amsterdam weekblad Nieuwe Revu tot het betalen van een schadevergoeding van 1.000 euro na het plaatsen van hockeyfoto's van prinses Amalia. Die publicatie was ''onrechtmatig'' omdat de privacy van de prinses was geschonden, oordeelde de rechtbank.

Nieuwe Revu plaatste met opzet twee foto's van prinses Amalia op een hockeyveld om de mediacode aan de kaak stellen. Het blad liet weten de mediacode niet meer van deze tijd te vinden.


Lees meer over:

LechDe Telegraaf

Aanbevolen artikelen