Nieuwslezer Herman van der Zandt stopt als 'Schermman' bij verkiezingsprogramma's van de publieke omroep. Dat vertelt de NOS-coryfee zondag in een interview met de pop Salamander Klöpping van het televisieprogramma Zondag met Lubach.

Een voorproefje van het interview is vrijdagmiddag op Youtube geplaatst.

Dankzij zijn vlotte presentatie van de uitslagen met zijn touchscreen bij de afgelopen verkiezingen, kreeg Van der Zandt op sociale media de bijnaam 'Herman de Schermman'.

Bij de komende verkiezingsuitslagen wordt deze taak overgenomen door Dionne Stax. De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn op 18 maart.

Eigen talkshow

In het tweede seizoen van Zondag met Lubach krijgt tech-expert Salamander Klöpping binnen het programma zijn eigen talkshow, Salamander met een Ander. Hierin interviewt de pop prominente gasten in de stijl van zijn grote voorbeeld Sven Kockelman.

Behalve Van der Zandt zijn de komende weken ook wetenschapsjournalist Govert Schilling, 3FM-coryfee Giel Beelen en weerman Peter Kuipers Munneke te gast. Het blokje technieuws dat Klöpping in het eerste seizoen wekelijks deed, komt hiermee te vervallen.

De VPRO bestelde onlangs twee nieuwe seizoenen van het satirische programma Zondag met Lubach. Lubach gaat de twee nieuwe series maken met vrijwel hetzelfde team als de eerste serie afleveringen die in november en december werd uitgezonden. 

Het programma, waarin de cabaretier op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week doornam, kreeg op Twitter en van recensenten veel lovende kritieken.