Persgroep mag moederbedrijf Wegener overnemen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft groen licht gegeven voor de overname van het Britse krantenconcern Mecom door De Persgroep. Daarmee krijgt het ook Wegener in handen, dat vooral regionale dagbladen uitgeeft.

Dit meldt de ACM woensdag.

Mecom is het moederbedrijf van Wegener dat vooral regionale dagbladen uitgeeft. Het bedrijf heeft onder andere De Gelderlander, De Stentor en het Brabants Dagblad in bezit. De Persgroep is uitgever van Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Trouw en Het Parool.

Het enige punt van zorg van de mededingingsautoriteit was de bezorging van de dagbladen. De uitgever die na de overname ontstaat, bezorgt straks in twee derde van Nederland de dagbladen. Hierdoor worden andere uitgevers van dagbladen te afhankelijk van Mecom/De Persgroep. 

Distributie

De Persgroep heeft aangeboden de huidige afspraken met het distributiebedrijf van Telegraaf Media Groep over de bezorging van elkaars dagbladen voort te zetten. Hier profiteren ook dagbladuitgevers van die geen eigen bezorgingsnetwerk hebben, zoals NRC Media. Deze afspraken gelden tenminste voor een periode van tien jaar. 

Volgens de ACM wordt op deze wijze de distributie van dagbladen tegen redelijke voorwaarden gegarandeerd. 

Eerder werd al geconcludeerd dat een samengaan geen nadelige gevolgen heeft voor de lezers van de dagbladen. Ook voor adverteerders ziet de toezichthouder geen probleem. De regionale dagbladen van Wegener hebben andere adverteerders dan de landelijke kranten van De Persgroep.

Belgisch

Bijna alle grote Nederlandse kranten komen met de overname in Belgische handen. Vorige week werd bekend dat de redactie van NRC Media instemt met een overname door het Vlaamse bedrijf Mediahuis. NRC Handelsblad en nrc.next krijgen dus ook een Belgische eigenaar.

De Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool waren via De Persgroep al in Belgisch bezit. Met de overname van Mecom volgen ook de grote regionale bladen van Wegener.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie