Kabelaars en filmmakers sluiten overeenkomst

Kabelexploitanten gaan filmmakers en acteurs van wie het werk op televisie wordt vertoond geld uitkeren. Dat zijn belangenclubs PAM en RODAP overeengekomen en de afspraken zijn vastgelegd in een convenant.

Dat maakten zij dinsdag bekend.

PAM is de rechtenorganisatie voor filmregisseurs, scenarioschrijvers en acteurs en RODAP is de vereniging van producenten, omroepen en kabelaars. Met de afspraak verwachten de kabelexploitanten ongeveer 15 miljoen te zullen betalen aan de filmmakers.

PAM zal het bedrag vervolgens verdelen onder rechthebbenden op basis van het aantal abonnees van een bepaalde kabelaar. Ook gaan de distributeurs betalen voor het aanbod van films en series via video-on-demand-diensten. Dit bedrag is voorlopig alleen vastgelegd voor 2015, omdat nog niet helder is hoe deze markt zich gaat ontwikkelen.

De nieuwe afspraken zijn gebaseerd op het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht dat binnenkort in de Tweede Kamer wordt behandeld. De overeenkomst volgt op jaren van juridisch getouwtrek tussen beide partijen.

Stevige basis

“We hebben de overtuiging dat met de gemaakte afspraken een stevige basis is gelegd voor een nieuwe periode van goede samenwerking tussen exploitanten, omroepen, producenten en filmmakers”, stelt Felix Rottenberg, sinds eind december de nieuwe voorzitter van PAM, het samenwerkingsverband voor filmmakers.

RODAP-voorztter Medy van der Laan spreekt van “een nieuw begin binnen de Nederlandse creatieve film- en televisie industrie.”

Lees meer over:
Tip de redactie