Fox krijgt gratis reclamezendtijd bij de publieke omroep. Daarnaast krijgt de Amerikaanse zender voorkeursposities in STER-blokken rondom sportprogramma's.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van gespreken met personen die het contract tussen de NOS en Fox kennen.

Een commercial rond de NOS-sportuitzending op zondagavond kost volgens de Volkskrant tussen de tien- en achttienduizend euro.

Omdat er een strikte scheiding tussen inhoud en commercie bestaat, mag de NOS afspraken over gratis reclamezendtijd niet maken. 

De STER kan deze afspraken ook niet individueel maken, omdat ze dan invloed heeft op de programmering van de publieke omroep. De STER draagt winst af aan het ministerie van OCW en draagt bij aan de reserve, waaruit bijzondere kosten voor alle omroepen worden gefinancierd.

Mediawet

"Deze deal gaat verder dan de voorwaarden voor het uitzenden van de Champions League", zegt een bron tegen de krant. De afspraken zijn in strijd met de mediawet, menen deze personen. 

De NPO is niet op de hoogte van deze afspraken, schrijft de krant verder. Directeur Hagoort verwijst naar de STER, net als de directeur van de NOS, Jan de Jong. Maar de STER wil niet inhoudelijk reageren, omdat zij niet over de televisierechten van de eredivisie zouden gaan. 

Platform

De onduidelijkheid volgt op een eerdere uitspraak van het Commissariaat voor de Media uit januari van dit jaar. 

Daaruit blijkt dat de NOS bij samenvattingen van het betaald voetbal een platform bood aan de betaalzender Fox Sports. Bij de aankoop van de rechten op de eredivisiesamenvattingen sprak de NOS af dat in de programma's onder meer zou worden doorverwezen naar de aanvangstijden van de wedstrijden op de betaalzender.

Dit mag de zender niet langer doen. Gebeurt dat wel, dan dreigt een dwangsom die kan oplopen tot een miljoen euro. Het Commissariaat doet nog steeds onderzoek naar het contract tussen de NOS en Fox.

VVD

De VVD wil weten of het klopt dat Fox gratis reclamezendtijd bij de publieke omroep krijgt. Tweede Kamerlid Ton Elias heeft woensdag schriftelijke vragen gesteld hierover aan staatssecretaris Sander Dekker (Media). 

Volgens Elias worden door deze afspraken de STER-afdrachten aan de mediabegroting kunstmatig laag gehouden. Via een omweg gaat daardoor nog meer belastinggeld naar eredivisiesamenvattingen dan al bekend was, stelt de VVD'er.