De koop van een kalasjnikov kost weinig moeite. Dit concludeert het RTL-programma Editie NL. Medewerkers namen de proef op de som en hadden binnen twee weken een automatisch geweer in handen.

Aanleiding voor het experiment is de populariteit van dit aanvalswapen, ook bekend als AK-47, in de onderwereld. Het wapen wordt vaak gebruikt bij liquidaties. Na de aankoop is het wapen vernietigd, aldus Editie NL.

De verslaggevers Bram Mullink en Wilson Boldewijn zeggen uiterst zorgvuldig te werk zijn gegaan om in de onderwereld het automatische vuurwapen te kunnen kopen. ''Geen moment hebben we ons onveilig gevoeld'', vertelt Mullink achteraf. Hij wil niet kwijt wat de aankoopprijs was. Die wordt dinsdagavond in de uitzending bekend.

Aanslag Parijs

De kalasjnikov werd onder meer gebruikt bij de recente terroristische aanslagen in Parijs, maar ook bij de schietpartij in café De Zon in Amsterdam-Oost, waarbij in oktober onschuldige bezoekers slachtoffer werden van een kogelregen.

''Dat gegeven riep bij ons de vragen op hoeveel van zulke wapens er in Nederland zijn, of ze gemakkelijk beschikbaar zijn en wat politie en justitie ertegen doen", zegt Mullink.

Deskundigen vertelden aan Editie NL dat er meer gedaan moet worden aan het opsporen van zware wapens. ''Politie en Openbaar Ministerie kijken nu weg als het gaat om het opsporen hiervan. Hier moet heel snel verandering in komen'', zegt voorzitter Gerrit van der Kamp van politievakbond ACP.

''Deze wapens zijn levensgevaarlijk voor politie en burgers.''