De nieuwe, in Bahrein gevestigde televisiezender Alarab van de schatrijke Saudische prins Alwaleed bin Talal is enkele uren na de start al weer uit de lucht.

De nieuwszender verraste zondag, op de openingsdag, met een interview met een kopstuk van de sjiitische oppositie in Bahrein. 

Alarab liet zelf maandag op Twitter weten dat de uitzending is gestaakt om 'technische en beheersredenen'. De zender hoopt spoedig de uitzending te hervatten. 

De directeur media-aangelegenheden van de Autoriteit Informatiezaken van Bahrein noemde soortgelijke oorzaken voor de 'tijdelijke uitval'. De autoriteiten en Alarab zelf werken samen om de kwestie snel op te lossen, zei directeur Yusuf Mohammed. Ook hij verwacht dat de zender snel weer in de lucht is. 

Tegenstander

Het regeringsgezinde dagblad Akhbar al-Khaleej schreef maandag op de voorpagina dat de uitzending van Alarab was gestaakt wegens het overtreden van de regels in de Golfregio. De krant vermeldde zijn bronnen niet. 

Het nieuwe station had zondag Khalil al-Marzooq, een prominente tegenstander van de soennitische regering van het oliestaatje, te gast. Bahrein sloeg de eigen variant van de Arabische Lente, waarin Al-Marzooq een aandeel had, met hulp van het soennitische buurland Saudi-Arabi? met harde hand neer en hield de voormalige parlementsvoorzitter bijna een jaar gevangen. De autoriteiten in Bahrein wilden niet reageren op de problemen bij Alarab. 

Gevoelige onderwerpen

Alarab zou de eerste grote Arabische nieuwszender zijn in Bahrein. De reuzen van het drukbezette Arabische medialandschap zijn allemaal in andere Golfstaatjes gevestigd. Al-Jazeera zit in Qatar, al-Arabiya en Sky News Arabia houden in de Verenigde Arabische Emiraten kantoor. 

De algemeen directeur van Alarab liet in december weten dat zijn station 'alle standpunten zal verslaan'. Alarab zal voor Bahrein gevoelige onderwerpen niet schuwen, zei Jamal Khashoggi destijds.