Egypte heeft de Australische journalist Peter Greste zondag vrijgelaten. 

De verslaggever van de Arabische nieuwszender al-Jazeera is naar Australië vertrokken. Dat hebben Egyptische veiligheidsmedewerkers en Egyptische staatsmedia laten weten. 

Al-Jazeera liet weten dat Greste in een goede gezondheid verkeert. Volgens de staatsmedia heeft president Abdel Fattah al-Sisi ''de verbanning van Greste'' gelast.

Begin januari had het Egyptische Hof van Cassatie de veroordeling van Greste en twee andere journalisten van nieuwszender al-Jazeera vernietigd.

Video: Egypte laat Australische journalist gaan

Rena Netjes

Grest en Mohamed Fahmy en Baher Mohamed zaten al meer dan een jaar gevangen. Greste en Fahmy kregen zeven jaar cel, hun collega Baher Mohamed kreeg drie jaar meer. Ze hadden zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het verspreiden van valse informatie en aan het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, werden in hetzelfde proces bij verstek veroordeeld. Netjes kreeg tien jaar cel, maar was voortijdig uit Egypte gevlucht.

Over het lot van Fahmy en Baher Mohamed heeft Egypte zondag geen mededelingen gedaan. Al-Jazeera heeft de Egyptische autoriteiten opgeroepen ook Fahmy en Baher Mohamed snel vrij te laten.

Alle berichten over Egypte in ons dossier