De omroepen NPO, RTL en SBS vinden het geen probleem om een nieuwslezeres met een hoofddoekje aan te nemen.

Dat hebben omroepbazen Henk Hagoort, Peter de Mönnink en Bert Habets gezegd tijdens het besloten evenement Broadcast Media Society, schrijft Broadcast Magazine dinsdag.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de Omroepman van het Jaar 2014, de titel die Jan Slagter verdiende, spraken de drie omroepbazen over onder andere omroeppolitiek.

"Ze zeiden alle drie dat een moslima met een hoofddoek ook nieuwsprogramma's zou mogen presenteren", aldus interviewer Frits Wester.

Niet bewust

Op de Nederlandse televisie is de hoofddoek over het algemeen minder in beeld. Dat is echter volgens de omroepbazen geen bewuste keuze.

Slagter van Omroep MAX laat dinsdag op Twitter weten dat zijn omroep wel de hoofddoekjes zal weren. "Net als bij keppeltjes en kruisjes."

NOS

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, is minder stellig over het aannemen van een nieuwslezeres met hoofddoekje. "In principe kan iedereen bij NOS Nieuws presenteren, als je het vak beheerst natuurlijk, en het is belangrijk dat we daar divers in zijn. Dat zie je ook terug als je naar onze presentatoren kijkt", aldus Gelauff in een reactie. 

"Het is een besluit van geval tot geval, maar eigen politieke of religieuze overtuigingen moet niet afleidend zijn bij presentatoren of verslaggevers. Dat tast onze neutrale positie aan. NOS Nieuws bericht feitelijk over het nieuws en het is aan de kijker om er een mening over te hebben."