Het Nederlandse persbureau ANP gaat een 'islamdesk' oprichten om tot de kern te komen van kwesties die de islam aangaan. 

Dat bevestigt de hoofdredacteur van ANP, Marcel van Lingen, in gesprek met NU.nl na berichtgeving van BNR

"Het moet een virtuele organisatie worden. Daarbij wil ik dat we de bron op een fatsoenlijke manier in toon en taal kunnen benaderen", aldus Van Lingen.

In overleg met de redactie zal invulling worden gegeven aan de desk. Over de specifieke invulling kan Van Lingen nu nog niet veel zeggen, behalve dat de mensen die aangesteld zullen worden niet per se journalist hoeven te zijn. 

Van Lingen: "Ik wil in ieder geval niet dat we als ANP een soort recensent van het nieuws zijn, en alleen maar met arabisten over een bepaald nieuwonderwerp kunnen spreken. Ik wil dat we mensen hebben die ons tot de bron kunnen leiden; mensen die lijntjes hebben."

Van Lingen zegt te merken dat het ANP niet precies tot de kern komt als het gaat om de islam. "Als ik de meest bekende, of misschien zelfs meest radicale, imam van Nederland wil interviewen, dat weet ik bij God niet hoe ik bij hem terecht moet komen." Van Lingen denkt dat alle Nederlandse mediabedrijven daar last van hebben. 

De gebeurtenissen in Parijs vormden de directe aanleiding voor Van Lingen om tot de oprichting van een islamdesk over te gaan.