Manon Thomas heeft woensdagavond de Nationale IQ Test 2015 gewonnen en mag zich de slimste BN'er noemen. Haar intelligentiescore kwam uit op 126 punten.

Martine (83) en Louise (77) Fokkens, bekend van de documentaire Ouwehoeren, hadden de laagste score van de BN'ers.

Cabaretier Edo Brunner eindige samen met Peter Schauer op de tweede plaats met 116 punten. Billy van Utopia werd derde met 112 punten. Vorig jaar was Prem Radhakishun de winnaar met een score van 116.

Dit jaar stond de vraag 'Ben jij slimmer dan je partner?' centraal bij de test. Acht BN'ers, het publiek en kijkers thuis konden niet alleen hun eigen intelligentie testen, maar ook hoe ze ervoor stonden ten opzichte van hun zaken-, liefdes-, of vriendschappelijke partner.

Slimste persoon

De slimste persoon in het publiek zat in het sportersvak, hij behaalde 152 punten. De sporters scoorden ook het best van de publieksvakken met een gemiddelde van 123. Het vak met de getrouwde partners scoorde het laagst met een gemiddelde van 115 punten.

Presentatrice Sophie Hilbrand, die haar ouders had uitgenodigd om deel te nemen in het vak met getrouwde stellen, ging tijdens de uitzending onderuit. Dat bleek later slechts een afleidingsmanoeuvre om de deelnemers af te leiden van de vraag.

"Gaat goed hoor mam. Ik zei nog zo tegen mijn stylist: geen hakken!", riep Sophie na haar geacteerde val.