Het blad Voetbal International (VI) verbreekt alle samenwerkingsverbanden met het gelijknamige televisieprogramma, dat door RTL7 wordt uitgezonden. 

Dat schrijft hoofdredacteur Tom van Hulsen in zijn column in VI, meldt het AD. De nieuwe editie van het blad verschijnt morgen.

Van Hulsen zou het onder meer zat zijn dat het programma steeds weer kritiek op het blad levert.

"De conclusie is dat de koers die wij als weekblad en website willen varen inmiddels ver afligt van die van het tv-programma, waarop wij als redactie bovendien geen enkele invloed hebben", aldus Van Hulsen.

Behoefte

"RTL7 trekt (...) nog steeds honderdduizenden kijkers en de tv-bazen zien logischerwijs dan ook geen reden iets aan de formule te veranderen. Als VI-redactie hebben wij echter steeds vaker de behoefte ons te distantiëren van uitlatingen die in het programma worden gedaan."

Hierdoor levert het blad niet langer het voetbalnieuws voor het praatprogramma, dat wordt gepresenteerd door Wilfred Genee en de vaste tafelgasten Johan Derksen en René van der Gijp. 

Derksen

Volgens presentator Johan Derksen en oud-hoofdredacteur van VI ligt het echter anders. "RTL heeft al een tijd geleden aan VI bekendgemaakt dat ze aan het einde van het seizoen gaan breken met het blad. Maar nu hebben ze als een soort streek de eer aan zichzelf gehouden", zegt hij tegen NU.nl.

Volgens Derksen wil RTL7 zelf een eigen voetbalplatform opzetten. "Dan halen we daar ons nieuws vandaan", meldt Derksen.

Omdat VI onder de Weekbladpers valt, dat wederom een contract met RTL7 heeft, zou het tv-programma wel de naam mogen behouden.

RTL 7

Marco Louwerens, zenderdirecteur van RTL 7, bevestigt de andere plannen. "Vorige week heb ik de leiding van het blad VI laten weten dat wij na de zomer een eigen koers zullen gaan varen, los van het blad. Dit omdat wij andere plannen hebben met onze voetbalmerken. Ik kan dan ook alleen zeggen dat ik de column in VI ter kennisgeving aanneem."

"Johan Derksen heeft altijd en over iedereen een uitgesproken mening. Ook over RTL heeft hij wel eens pittige opmerkingen gemaakt; dit is voor ons nooit een probleem geweest. Johans karakter, zowel in het tv-programma als in zijn columns, is juist zijn grote kracht en maken hem zo uniek."

Vertrek Derksen

Volgens de directeur zorgde ook het vertrek van Derksen bij het blad voor een breuk. "We hebben altijd uitstekend samengewerkt met de bladenmakers, maar de inhoudelijke kruisbestuiving was de laatste jaren wel minder geworden en ook het vertrek van Johan bij het blad, maakte de banden minder intensief."

"Dat, gekoppeld aan onze plannen, maakte dat het voor ons logisch is om na de zomer zelfstandig verder te gaan. Kennelijk heeft ook het blad de behoefte om op eigen kracht door te gaan."