Zanger Joop Visser heeft een spreekverbod gekregen over zijn optreden in het RTL4-programma Holland's Got Talent. De bekende chansonnier schrijft dit zaterdag in de Volkskrant in een ingezonden brief. 

De 76-jarige Visser reageert hiermee op een groot interview met Xiao Wang, de Chinese kandidaat waar jurylid Gordon eerder dit jaar de spot mee dreef.

''De baas van RTL verbiedt ons nog steeds om vrijuit te spreken over onze avonturen bij Holland's Got Talent in 2013'', schrijft Visser. ''Dat kregen wij net deze week te horen. Blijkbaar is de relatie van Kim Jon Mol met China zo goed dat Xiao Wang wel vrijuit mag spreken. Wij zijn best een beetje jaloers.''

Xiao Wang gaf in de Volkskrant voor het eerst uitgebreid commentaar op het zogenoemde 'nummer 39 met rijst'-incident.

Cabaretier Visser trad in november 2013 voor de jury op met zijn vaste muzikale partner Jessica, maar werd binnen een minuut afgeschoten door Gordon, Chantal Janzen en Dan Karaty.

Zij noch presentator Robert ten Brink herkende de bekende chansonnier. Hij zong het nummer De hordenloper. Volgens Gordon klonken de stemmen van hem en Jessica "vreselijk, maar veel succes nog." Chantal Janzen voegde daar nog opbeurend aan toe: ''Volgens mij hebben jullie heel veel plezier samen.''

Levende legende

Het feit dat de drie juryleden Visser niet herkenden, leidde toentertijd tot veel hilariteit op Twitter. ''Die man is een levende legende, herkenden jullie hem echt niet?!'' hoonde Jochem Myjer.

"In shock - maar aan de andere kant ook wel weer heel grappig'', bekende cabaretkenner Kick van der Veer. ''Het was natuurlijk echt teveel gevraagd van arro leeghoofdjes Chantal Janzen en Gordon om Joop te kennen”, stelde SP-coryfee Veerle Slegers.

Joop Visser werd onder de naam Jaap Fischer in de jaren 60 bekend als singer-songwriter. In 1976 maakte hij een nieuwe start onder zijn eigen naam. Sinds september 2005 vertolkt hij zijn liedjes samen met Jessica van Noord onder de naam Joop & Jessica.