Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Dagblad Trouw in gesprek met bewoners Schilderswijk

De hoofdredactie van dagblad Trouw gaat praten met bewoners van de Haagse Schilderswijk. De bewoners van de wijk hadden daar in een open brief om gevraagd.
Door ANP

Na de artikelen die gebaseerd waren op niet-traceerbare bronnen van de vorige maand ontslagen redacteur Perdiep Ramesar, was onrust ontstaan onder bewoners in de wijk.

Ramesar had een hele reeks verhalen geschreven over de Schilderswijk, waar volgens zijn verhalen radicale moslims de dienst zouden uitmaken.

Trouw heeft vrijdagavond de open brief van de bewoners en organisaties in de Schilderswijk op de site gezet, net als de reactie van de hoofdredactie daarop.

Spijt

''We hebben oprechte spijt dat hierdoor bewoners in uw wijk zijn gekwetst en dat de reputatie van de wijk door de vervolgens ontstane ophef is aangetast'', zo schrijft de hoofdredactie. ''U vraagt ons om in gesprek te gaan over onze verantwoordelijkheid richting lezers en in het maatschappelijk debat. Dat aanbod nemen wij graag aan.''

Het gesprek moet begin januari plaatsvinden. ''En mogelijk mondt het gesprek uit in een journalistiek project dat recht doet aan de wijk en zijn bewoners.''

Commissie

Ramesar was stadsverslaggever van Trouw in Den Haag. Begin november werd hij weggestuurd, nadat de hoofdredactie had ontdekt dat sommige mensen die in zijn berichten voorkwamen nergens te vinden waren. Trouw liet een commissie vervolgens kijken naar zijn berichten.

Daaruit bleek dat Ramesar onverklaarbaar veel anonieme bronnen gebruikte. Mensen die hij wel bij naam noemde, waren nergens terug te vinden. Sommige achternamen bleken niet eens in Nederland voor te komen.

Afgelopen zaterdag trok de krant zijn handen af van in totaal 126 artikelen van Ramesar. Een daarvan is een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk. Maar ook bij minder beladen onderwerpen, zoals een reportage van een aangespoelde walvis, heeft Ramesar mogelijk bronnen en uitspraken verzonnen.

Aanbevolen artikelen