De jaarlijkse kersttoespraak van koning Willem-Alexander, die donderdagmiddag om 13.00 uur werd uitgezonden, is bekeken door 1.963.000 mensen. 

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO), die vrijdagochtend werden gepubliceerd.

De toespraak was voor het eerst ook op commerciële tv-zenders te zien. Tegelijk met de NOS en een aantal regionale omroepen was de rede bij SBS6, RTL4 en FOX te zien.

Naar de uitzending op NPO1 stemden om 13.00 uur de meeste kijkers af: 1.205.000. De herhaling op die zender om iets voor 18.00 uur trok er ook nog 492.000. Naar SBS6 keken er om 13.00 uur 33.000, naar RTL4 147.000 en op FOX stemden 86.000 mensen af.

Koning Willem-Alexander legde donderdag de nadruk op vrijheid en tolerantie, maar benadrukte ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid. De toespraak viel verder op door het gebruik van modern termen als 'selfies' en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak.

Video: Kersttoespraak

Uitgelekt

De eerste kerstrede van de koning trok vorig jaar 2,3 miljoen kijkers. De toespraak van Willem-Alexander lekte toen op voorhand deels uit via de website van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) omdat de ondertitels klaarstonden voor Uitzending Gemist.

De NPO nam daarop maatregelen om herhaling te voorkomen. De ondertitels voor Uitzending Gemist worden nu pas na de live-uitzending klaargezet.

Beatrix

Het jaar daarvoor lekte de laatste kersttoespraak van koningin Beatrix ook al uit. Destijds gebeurde dat via de site van het Koninklijk Huis waardoor de video al een avond van tevoren op internet te zien was.