Holland's Got Talent-deelnemer Xiao Wang heeft voor het eerst gereageerd op de grap die Gordon Heuckeroth maakte, voor zijn optreden. "Gordon is gewoon onnozel. Hij weet weinig van China."

Dat zegt Xiao Wang in gesprek met de Volkskrant. Hij reageert daarmee voor het eerst op de uitzending.

"Als ik het neutraal bekijk, als wetenschapper, dan is Gordon gewoon onnozel. Ignorant. Hij weet werkelijk weinig van China, of van de Chinese gemeenschap in Nederland", aldus Xiao Wang. 

"Het is grof, wat hij zei. Hij gedroeg zich slecht - ook als televisiepresentator heb je een sociale verantwoordelijkheid. Er kijken kinderen naar dat programma! Een grap is een grap, maar dit was pijnlijk. En het was aanstootgevend tegenover de Chinezen in Nederland."

Vorig jaar zong de 31-jarige Chinees voor de juryleden van Holland's Got Talent: Gordon Heuckeroth, Chantal Janzene en Dan Karaty. 

Na het geven van zijn naam reageert Janzen: "Oh, dat is ok." Daarna vraagt de presentatrice welk lied hij zal gaan vertolken. Heuckeroth vraagt daaropvolgend of Xiao Wang "nummer 39 met rijst" gaat zingen, een verwijzing naar de menukaart in Chinese restaurants. 

'Geen racist'

De opmerking gaat de wereld over, internationale media reageren verbaasd en ontstemd. Heuckeroth reageert later door te zeggen dat hij geen racist is en "dat het nooit en te nimmer mijn bedoeling is geweest om mensen te kwetsen dan wel onheus te bejegenen.'

"Gordon staat voor iets. Hij vertegenwoordigt Nederland. Wat hij doet, is schadelijk voor de gemeenschap", zegt Xiao Wang nu een jaar later. "Diversiteit maakt een land succesvol. Angst en vooroordelen beperken de vooruitgang. Beperkte kennis is gevaarlijk. Het is de basis van elk vooroordeel."

Excuses

Volgens Xiao Wang wilde RTL het goedmaken door hem een duet met Gordon te laten zingen, tijdens een liveshow.

"Ze vroegen het beleefd en ik heb beleefd geantwoord: alleen als Gordon excuses aanbiedt aan alle Chinese Nederlanders. Dat wilde hij niet. Dus heb ik het aanbod afgewezen." 

Maar de Chinees zegt niet alleen negatieve herinningeren aan Gordon te hebben: "Gordon zei na mijn optreden ook aardige dingen over me. Hij gaf me goede tips: gebruik volgende keer een staande microfoon. Die opmerkingen zijn eruit geknipt door RTL. Die wel."