Voor het eerst heeft een rechter een boete opgelegd wegens het illegaal gebruik van een onbemand vliegtuig. 

Persfotograaf Roel Dijkstra moet volgens de kantonrechter in Rotterdam 1.000 euro boete betalen, waarvan 750 voorwaardelijk, omdat hij fotografeerde met een drone.

Dat gebeurde in juli 2013 in Vlaardingen, toen hij volgens de rechter na een steekpartij met een drone foto-opnamen maakte van de plaats delict. Hij heeft daarmee blijkens het vonnis de Regeling modelvliegen overtreden.

Het is volgens het OM de eerste keer dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de toelaatbaarheid van drones. Eerdere zaken werden met een schikking afgedaan.

Principiële zaak

Volgens de persfotograaf gaat het om een principiële zaak. Samen met de vakbond voor journalisten, de NVJ, wil hij een proefproces uitlokken. Zij willen toetsen of het voor fotojournalisten wel mogelijk is een drone te gebruiken. De Luchtvaartwet zou voor journalisten onwerkbaar zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn dit jaar tussen de tien en vijftien vergelijkbare zaken binnengekomen, onder meer over foto's gemaakt rond de Dom in Utrecht. Of die zaken eveneens tot vervolging leiden, is nog niet bekend.