Tot nu toe halen de 3FM-dj's in het Glazen Huis in Haarlem elke dag meer geld op dan vorig jaar tijdens Serious Request. Dat had dj Gerard Ekdom niet verwacht.

In 2013 leverde de jaarlijkse goededoelenactie van het radiostation en het Rode Kruis vanuit Leeuwarden in totaal een recordbedrag van 12,3 miljoen euro op. Ekdom had er vooraf een hard hoofd in dat deze editie het succes van vorig jaar zou kunnen overtreffen.

"Ik maakte me er eerlijk gezegd een beetje zorgen over", biecht de vastende dj maandagmiddag op. "Kunnen we weer zoveel mensen mobiliseren om door weer en wind naar het huis te komen? Maar het is weer ontzettend druk op het plein." 

De donaties voor de stille ramp van dit jaar, meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden, blijven binnenstromen. Zondagavond stond de teller op ruim 3,2 miljoen. Vorig jaar was op hetzelfde moment ruim 3 miljoen euro ingezameld.

"Ik had verwacht dat het deze keer minder zou zijn. We hebben net de Giro555-actie voor ebola achter de rug en ook in eigen land hebben we op veel vlakken tekorten. We halen met Serious Request elk jaar meer op. Ik blijf maar denken: Het moet toch ergens ophouden? Maar het is ons kennelijk toch weer gelukt het doel van de actie goed over te brengen."

Geluksmomentjes

Ekdom zit samen met collega’s Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren sinds donderdagavond opgesloten in de doorzichtige studio op de Grote Markt in Haarlem. Het non-stop radiomaken en niet eten begint maandag zichtbaar zijn tol te eisen. Zelfs de simpelste handelingen kosten moeite. Zo duurt het zeker vijf minuten voordat Ekdom erin slaagt een foto te posten op twitter. "Die rottige knopjes…"

Het zijn de kleine ‘geluksmomentjes’ die de dj er doorheen slepen. "Zoals toen het hele plein gisteravond massaal zijn telefoon in de lucht stak toen we Angels van Robbie Williams draaiden. Kippenvel! Ik dacht dat ik in een film zat.’’

Champagne

Puur op adrenaline gaat Ekdom door tot hij woensdagavond op het podium staat met de cheque met de totaalopbrengst van de actie in zijn handen. "Ik kijk er vooraf altijd een beetje tegenop. De week voordat ik het huis inga, heb ik buikpijn van de spanning. Maar als het eenmaal zover is, is het gaan en keihard knallen. Het beeld van die cheque sleept ons nu de laatste dagen door."

Als de dj op kerstavond na een week in het Glazen Huis weer thuiskomt, ligt er een goede fles champagne op hem te wachten. "Die heb ik alvast in de koelkast gelegd. Zodra ik thuis ben, gaat die open en hou ik pas op met drinken als ik écht niet meer kan."