In het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw doet voor het eerst een lesbische boerin mee. "Natuurlijk willen we haar volgen, dat willen we het liefst bij elke boer, maar we weten van tevoren niet hoeveel brieven ze krijgt", zegt presentatrice Yvon Jaspers.

Nooit eerder ontving het KRO-programma zoveel brieven van vrijgezelle vrouwen als in 2014. Voor het achtste seizoen dat in 2015 begint, werden in totaal 2.388 brieven geschreven naar de tien vrijgezelle boeren.

Hoeveel brieven boerin Bertie heeft gekregen wil Jaspers in gesprek met NU.nl niet zeggen, maar ze geeft toe dat er een kans is dat Bertie niet op televisie wordt gevolgd. Vijf van de tien boeren worden gevolgd voor het programma, de anderen online.

"Dat is spannend: we hebben nog nooit eerder een lesbische boerin gehad, dus natuurlijk zouden we het leuk vinden als we haar kunnen volgen. We wisten van te voren niet hoeveel vrouwen er zouden schrijven naar Bertie, maar we gaan er niet extra druk op leggen. Mensen denken dat wij invloed hebben op welke boeren wij uiteindelijk volgen, maar we kijken echt alleen maar naar het aantal brieven."

In België deed in 2009 al eens een lesbische boerin mee. Zij kreeg een enorm aantal brieven, maar veel deelneemsters trokken zich vlak van te voren terug door druk van buiten. Jaspers zegt niet te weten hoe dat in Nederland zal gaan.

"Ik weet niet zo goed hoe het Nederlandse publiek daar op reageert, maar het valt mij wel altijd op dat er veel meer homo's dan lesbiennes op televisie zijn. Hopelijk kunnen wij dat eens veranderen."

Geheim

De presentatrice vertelt dat het programma geen geheim heeft waardoor het zo succesvol blijft. "Wij bieden gewoon tegenwicht tegen al die mooidoenerij op sociale media."

"We leven in een wereld waarin mensen de beste versie van zichzelf tonen. Sociale media staan vol met positieve dingen: Facebook, Twitter, Instagram, overal gaat het over de mooie dingen in het leven. Boer zoekt Vrouw laat de kant van het leven zien die echt is, dat het niet altijd allemaal maar makkelijk is."

De presentatrice doelt daarmee op de zoektocht van de boeren naar de ware liefde, die hen in hun eentje niet is gelukt. "Mensen vinden het denk ik een verademing om eens te zien dat het bij andere mensen ook niet alleen maar goed gaat."

Jaspers gebruikt zelf geen sociale media. "Ik wil niet tegenvallen in het echt, dus dan kun je beter niet alleen maar perfect overkomen."

Reünie

Op zondag 21 en 28 december blikt de presentatrice terug op tien jaar Boer Zoekt Vrouw, met de boeren en boerinnen die in de verschillende seizoenen meededen.

"Dat maakte zich eigenlijk vanzelf. Wij hebben altijd goed contact gehouden met de boeren en zij met ons. Ze laten het altijd weten als ze gaan trouwen, er een baby komt of ze gaan verhuizen. Het onderhouden van die band is belangrijk: je bent een onderdeel in het veranderen van iemands leven, dan kun je niet zomaar ineens helemaal verdwijnen."

Hoewel er veel succesverhalen tussen zitten, zal tijdens de reünie ook gesproken worden met de boeren die niet de ware vonden in het programma.

"Natuurlijk is daar ook plek voor. Soms lukt het gewoon niet tijdens het programma, maar wel daarna. Maar er zijn ook boeren bij die nog alleen zijn, zo gaat dat soms. Wij bieden geen garantie."

Tien Jaar Boer zoekt Vrouw is op zondag 21 en 28 december om 20.20 uur bij NPO1 te zien, het nieuwe seizoen Boer zoekt Vrouw start op 4 januari op dezelfde zender