Omroep Powned heeft de vertrekkende Maastrichtse burgemeester Onno Hoes niet "bewust in de val" gelokt voor de uitzending van Pownews over privé-ontmoetingen van Hoes met een jonge man.

"Hoes nam bewust risico's. En opnieuw was het Onno die burgemeester Hoes in de problemen bracht", zegt Dominique Weesie, presentator van Pownews en oprichter van Powned, vrijdag in een verklaring.

Hoes' positie als burgemeester stond de afgelopen weken opnieuw ter discussie na recente publicaties en de uitzending van Pownews, waarin met een verborgen camera gemaakte beelden te zien waren, waarop hij onder meer negatief sprak over de gemeenteraad.

De VVD-burgemeester liet woensdag in de verklaring waarin hij aankondigde te vertrekken als burgemeester, al weten juridische stappen te ondernemen tegen Powned. 

Terecht

Weesie noemt het inzetten van een verborgen camera om de escapades van Hoes vast te leggen "een zwaar middel" dat wel terecht is ingezet. 

"Als je wilt aantonen of een burgemeester voor de tweede keer de waardigheid van het ambt en daarmee tegelijkertijd ook de reputatie van de stad op het spel zet, dan zul je dat moeten vastleggen.''

Volgens Weesie heeft Powned niets strafbaars gedaan. "Het woord is nu aan de officier van justitie, die moet beslissen of deze zaak de moeite waard is om tot vervolging over te gaan. Wij zijn van mening dat wij niets strafbaars hebben gedaan en zien die beslissing dan ook met vertrouwen tegemoet."

Geen spijt

Hoes zei vrijdag zelf nergens spijt van te hebben. "Mij valt niets te verwijten", zegt de vertrekkende burgemeester van Maastricht vrijdag.

In gesprek met de NOS zegt Hoes zich bij de stappen neer te hebben gelegd. "Ik heb vrede met de beslissing zoals die nu genomen is. Het woord is nu aan de rechter."

De ex-man van Albert Verlinde zegt zichzelf in te blijven zetten als burgemeester tot een opvolger is gevonden. "Het komende halfjaar ben ik volwaardig burgemeester van deze mooie stad. Af en toe is het moeilijk, maar ik ben strijdbaar."

Video: 'Mij valt niets te verwijten'

Privédomein

Later vrijdag zei Hoes in Nieuwsuur dat hij niet vindt dat hij iets verkeerds heeft gedaan, omdat het plaatsvond in het privédomein. "Ik vind dat ik ook het recht heb om burger te zijn."

"Je kan wel 24 uur per dag als burgemeester bereikbaar zijn, maar het kan niet zo zijn dat je helemaal geen privéleven hebt, anders kun je niet functioneren."