Vanwege het gevoelige onderwerp van 3FM Serious Request dit jaar, vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebied, moet goed gekeken worden wanneer bepaalde informatie naar buiten worden gebracht.

Dat zegt Coen Swijnenberg, dj bij 3FM en een van de drie bewoners van het Glazen Huis in Haarlem. Hij reisde samen met het Rode Kruis en NU.nl door conflictgebied in Colombia en sprak daar onder meer met slachtoffers.

"We kunnen dit jaar niet de hele tijd met gruwelijke details strooien", zegt Swijnenberg tegen NU.nl. "We moeten op gerichte momenten dieper op de materie ingaan."

Zo'n geschikt moment doet zich bijvoorbeeld voor als collega-dj Eric Corton, die met het Rode Kruis een andere reis door Colombia maakte, zijn radioreportages laat horen in het Glazen Huis. Naar aanleiding van die reportages kan Swijnenberg ook uitgebreid praten over de slachtoffers die hij zelf heeft gesproken. Swijnenberg heeft de reportages van Corton bewust nog niet geluisterd, om straks in het Glazen Huis spontaan te kunnen reageren.

Leed al geschied

De presentator van De Coen & Sander Show denkt dat Serious Request dit jaar anders is dan voorgaande edities omdat het leed voor de slachtoffers van seksueel geweld al is geschied.

"In Serious Request proberen we vaak problemen te voorkomen. Maar in dit geval ligt dat anders. Mensen zijn niet, zoals bijvoorbeeld vorig jaar, geholpen met een stuk zeep. Ze hebben psychologische hulp nodig. Het is een enorme uitdaging voor ons om dit onderwerp goed over te brengen aan de mensen en ik vind het dapper van het Rode Kruis en 3FM om seksueel geweld als onderwerp op te pakken."

Swijnenberg heeft door de reis die hij heeft gemaakt in Colombia een uitgesproken gevoel gekregen bij het onderwerp. "Het onderwerp grijpt me nog meer aan dan vorige jaren doordat ik de verhalen nu zelf heb gehoord."

Impact

De verhalen hadden meteen impact, maar toen hij thuis ging werken aan zijn blog, realiseerde hij zich nog meer hoe omvangrijk de problematiek is.

"Ik was vier weken thuis en ging er rustig voor zitten met een kop thee. Toen drong het besef echt binnen. Holy shit, nu ik hier zo hoog en droog zit. De verhalen hebben echt een enorme impact. Wat vooral blijft hangen is de kwetsbaarheid van de vrouwen en meisjes die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. In een land als Colombia hebben ze zelfs te vrezen voor het eigen leger of de politie. Ze zijn machteloos."

Swijnenberg beaamt dat de situatie in Colombia soms uitzichtloos lijkt. "Het is een illusie om te denken dat we deze stille ramp helemaal kunnen oplossen. In een stad als Buenaventura [gevaarlijkste stad van Colombia, red.] zal de situatie ook met extra hulp van het Rode Kruis niet 180 graden draaien. Maar ik heb heel veel vertrouwen in het Rode Kruis, dat er voor zorgt dat slachtoffers opvang, zorg en psychologische hulp krijgen. Ik vind het ook goed dat het Rode Kruis mensen voorlicht om de taboes over het onderwerp te doorbreken."

Vernieuwing

Swijnenberg gaat dit jaar, van 18 tot en met 24 december, voor de vijfde keer als dj aan de slag in het Glazen Huis. Hij denkt dat het concept nog altijd krachtig is en voorlopig vooruit kan. "We binden nog steeds meer mensen aan ons. Iedereen in Nederland kent Serious Request. Maar ik ben altijd voor vernieuwing en ik vind dat je nooit te lang door moet gaan met een bepaalde aanpak." Gekscherend: "We zouden de actie in de toekomst best twee dagen langer kunnen maken, of een podium op het dak kunnen bouwen."